facebook


Transformation

Begreppet transformation inom arkitektur kan liknas vid en metamorfos. Snarare än att resa strukturer handlar det om att anpassa, utveckla och i vissa fall till och med revolutionera platser och byggnader för att möta föränderliga behov, idéer och visioner. Arkitektonisk transformation går bortom funktion och estetik, för att svara upp emot samhällets utveckling, såväl som teknik och kultur.

Begreppet rymmer många områden inom hållbar arkitektur, som ombyggnad, omvandling och återbruk. I stora sammanhang kan det handla om att exempelvis omvandla gamla kontors- eller fabriksbyggnader till bostäder, skolor eller samhällsfastigheter. I andra fall kan det vara en utredning eller att utforska nya användningsområden för en byggnad eller plats.

Allt som allt är transformation att gestalta och formge det redan byggda på ett sätt som reflekterar människors och samhällets ständiga utveckling, samtidigt som man tar största hänsyn till miljön.

Ombyggnad

Omvandling

Återbruk

Återbruk är en kraftfull strategi för att minska avfall och resursanvändning genom att använda befintliga byggnader och deras komponenter i nya projekt eller för nya ändamål.

Sedan 1983 har vi jobbat med över 100 projekt inom transformation

Vill du veta mer om hur vi jobbar med transformation?


Hör av dig till Frida Jahnmatz!

+46 732 32 54 12
frida.jahnmatz@awlark.se

Några av våra projekt inom transformation

 • Bäckaslöv

  Bäckaslöv

  Kvarteret Garnisonen är ett innovativt träbyggnadsprojekt i stadsdelen Bäckaslöv i Växjö, där klimatsmarta lösningar och sociala värden står i fokus. Här skapas nya bostäder i ett unikt läge med gångavstånd till både stadsliv och grönskande naturområden. mobilitet INNOVATION KLIMAT NATURVÄRDEN Kvarteret är uppdelat mellan OBOS Kärnhem och Reliwe. Genom att ÅWL fick uppdraget att rita…

  Läs mer

 • Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

  Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

  Järvastaden är ett stadsutvecklingsområde i Solna och Sundbyberg, mellan Ursvik i väster och Ulriksdal i öster. Fullt utbyggd kommer Järvastaden att rymma cirka 7 000 bostäder och husera omkring 20 000 människor. FlerbostADSHUS Förskola och barn Mobilitetshub  Ny stadsdelspark ÅTERBRUK Bebyggelsen i Järvastadens etapp 6 utgör pusselbiten som kopplar samman kvartersstadens östra och västra delar…

  Läs mer

 • Ny Teknik

  Ny Teknik

  Från 1 000 kvm till 250 på fyra månader   Ibland är det bråttom av olika anledningar. När Ny Teknik med systerredaktioner skulle flytta ihop till en gemensam lokal innebar det en stor omställning och många utmaningar. Men med hjälp av ÅWL:s erfarna inredningsarkitekter och en hel del återbruk gick det både smärtfritt och snabbt.   Förväntningarna…

  Läs mer

 • Dospace

  Dospace

  Återbruk har varit en viktig faktor av framför allt två anledningar; klimatet och budgeten. Så mycket intryck för så lite utlägg som möjligt, skulle man kunna säga. Att jobba med återbruk där det är möjligt är alltid det billigare alternativet.

  Läs mer

 • Fatbursholmen 23

  Fatbursholmen 23

  Mitt på Södermalm ligger den nyrenoverade bostadsgården Fatbursholmen 23, som har gått från att vara en tom outnyttjad yta till en böljande, grönskande och social innergård. 

  Läs mer

 • S:t Olofsskolan i Norrköping

  S:t Olofsskolan i Norrköping

  Nu står den mäktiga S:t Olofsskolan åter redo för framtiden efter en rejäl men varsam renovering med stort fokus på återbruk av möbler. Faktiskt det största återbruksprojekt vi tagit oss an på ÅWL.

  Läs mer