facebook

Våra mål är högt ställda. Tillsammans med våra kunder ska vi vara topp tio inom hållbarhet 2025. Vi vet att varje beslut är avgörande på vägen dit.

Tillsammans mot ett hållbart samhällsbyggande

Vi måste, vi vill och vi kan. Hållbarhet må vara ett urvattnat begrepp, men det råder inga tvivel om vad det innebär för oss. Eller vad konsekvensen blir om vi skulle strunta i det. Byggsektorn bär ett stort ansvar för att säkra ett klimatneutralt samhällsbyggande och garantera att den biologiska mångfalden ökar. Klimatkrisen är vår tids främsta utmaning och något vi på ÅWL konstant förhåller oss till och jobbar med i varje aspekt av vår verksamhet.

Vi representerar en bred och djup kompetens med ett 20-tal specialister i seniora ledningsroller, utöver alla hållbarhetsambassadörer bland våra medarbetare. Vi har kunskaperna och den rådgivande kompetens som krävs för att navigera bland lagar, taxonimier och de komplexa parametrar som är avgörande för att skapa verkligt hållbara och värdeskapande lösningar för människa och planet. Vi arbetar strategiskt och målinriktat gentemot Parisavtalet, den nationella Färdplanen och den mer progressiva Lokal färdplan Malmö. Varje dag leder vi uppdrag och kunder mot hållbara lösningar. Varje val och beslut räknas.

Hållbar arkitektur

Aktuellt

”Vi ser klimatutmaningen och den omställning den kräver som en möjlighet att utveckla arkitektrollen till att bli än mer kreativ och ansvarstagande”

Cecilia Holmström, VD
 • ÅWL + LFM30  

  Under hösten gick vi med i Lokal Färdplan Malmö, en mer progressiv och ambitiösare målsatt färdplan än den nationella från regeringen. För ÅWL innebär det ett viktigt kunskapsutbyte såväl som tillgång till ett stort nätverk med likasinnade inom byggbranschen.    Som ett av få Stockholmskontor har vi på ÅWL gått med i LMF30 där vi tillsammans … Continued

  Läs mer

 • Näringslivets kraft för att göra skillnad

  Ännu ett år lider mot sitt slut och jag vill verkligen tacka er alla – kunder, samarbetspartners och kollegor – för allt. Ja, faktiskt allt. När jag ser tillbaka på 2022 ser jag så mycket positivt som vi aldrig kunnat åstadkomma ensamma. Jag tänker på nya projekt med högre hållbarhetskrav och klimatmål än någonsin tidigare, … Continued

  Läs mer

 • Klimatprojektering är ett kreativt skapande

  Enligt EU-direktiv ska vi vara klimatneutrala 2045. Eftersom bygg och fastighetsbranschen står för ca 21 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, varav hälften enbart är produktionen av nya byggnader, har vi mycket jobb framför oss. Ska vi ha någon chans att nå målet krävs stora förändringar jämfört med hur vi bygger idag. Och utvecklingen måste gå … Continued

  Läs mer

Klassrum

S:t Olofsskolan står åter redo för framtiden efter en rejäl men varsam renovering med stort fokus på återbruk av möbler.

Holistisk syn på hållbarhet

Vi har ett holistiskt angreppssätt till hållbarhet. Våra tjänster och kompetens sträcker sig över hela spektrumet. Från det mest avgörande, ekologisk mångfald och positiv naturinverkan, till att skapa rättvisa och trygga platser att leva på. För att uppnå detta krävs ekonomiskt hållbara processer och verktyg.

Ekologisk hållbarhet

Ekologisk hållbarhet

Social hållbarhet

Social hållbarhet

 Ekonomisk hållbarhet

Ekonomisk hållbarhet

Under 2021 har vi satt igång 2 fantastiska noll CO2-projekt och arbetat med återbruk i 15 Projekt.

Totalt har andelen hållbarhetsprojekt ökat 42% de senaste 3 åren

55
62
84
102
2019
2020
2021
2022

Projekt

 • Ny Teknik

  Ny Teknik

  Från 1 000 kvm till 250 på fyra månader   Ibland är det bråttom av olika anledningar. När Ny Teknik med systerredaktioner skulle flytta ihop till en gemensam lokal innebar det en stor omställning och många utmaningar. Men med hjälp av ÅWL:s erfarna inredningsarkitekter och en hel del återbruk gick det både smärtfritt och snabbt.   Förväntningarna … Continued

  Läs mer

 • Dospace

  Dospace

  Återbruk har varit en viktig faktor av framför allt två anledningar; klimatet och budgeten. Så mycket intryck för så lite utlägg som möjligt, skulle man kunna säga. Att jobba med återbruk där det är möjligt är alltid det billigare alternativet.

  Läs mer

 • Fatbursholmen 23

  Fatbursholmen 23

  Mitt på Södermalm ligger den nyrenoverade bostadsgården Fatbursholmen 23, som har gått från att vara en tom outnyttjad yta till en böljande, grönskande och social innergård. 

  Läs mer

 • S:t Olofsskolan i Norrköping

  S:t Olofsskolan i Norrköping

  Nu står den mäktiga S:t Olofsskolan åter redo för framtiden efter en rejäl men varsam renovering med stort fokus på återbruk av möbler. Faktiskt det största återbruksprojekt vi tagit oss an på ÅWL.

  Läs mer

 • Kristinebergs slottspark

  Kristinebergs slottspark

  Ambitionerna har varit höga kring den ekologiska och sociala hållbarheten. Husen består av många miljösmarta lösningar som gör det lätt för de boende att leva ett hållbart liv.

  Läs mer

Har du en fråga eller utmaning kopplat till hållbarhet?

Tveka inte att ta kontakt med någon av våra experter.

Patrik Olsson

Prata med Patrik om samarbeten och nya eller pågående projekt.

Patrik Olsson
Landskapsarkitekt och Tf Affärschef
+46 732 32 54 43
patrik.olsson@awlark.se

Hör av dig till Christian om du vill veta mer om klimatkalkyl i tidiga skeden.

Christian Zellinger
Affärsutvecklare och klimatstrateg
+46 732 32 54 77
christian.zellinger@awlark.se

Emma Hulaund

Prata med Emma om vårt hållbarhetsarbete och hur vi kan hjälpa dig med ditt.

Emma Hulaud
Arkitekt och hållbarhetsexpert
+46 700 44 95 53
emma@awlark.se