facebook

Ny Teknik

Från 1 000 kvm till 250 på fyra månader  


Ibland är det bråttom av olika anledningar. När Ny Teknik med systerredaktioner skulle flytta ihop till en gemensam lokal innebar det en stor omställning och många utmaningar. Men med hjälp av ÅWL:s erfarna inredningsarkitekter och en hel del återbruk gick det både smärtfritt och snabbt.  

Förväntningarna var höga och de förändrade behoven var många när Ny Tekniks VD ringde inredningsarkitekt Martin Kihlberg. De behövde hjälp med en flytt, en stor omställning som också innebar att reducera arbetsytan och därmed förändra arbetssätten för många medarbetare.  Martin var snabb med att svara med både analys och en projektplan och dagen efter telefonsamtalet från VD:n var de igång.  

Det är inget skämt att det gick fort, men med vår erfarenhet av många liknande projekt är det både med mod och stor säkerhet vi kan föreslå relevanta lösningar. I detta fall tittade vi gemensamt på medarbetarnas arbetsflöden och genom att optimera dem kunde vi hitta den flexibilitet som behövdes, berättar Martin.  

Det huvudsakliga behovet var att skala ner och hålla kostnaderna för projektet nere. I en gemensam workshop kom insikten att det fanns stor potential och inte minst stort värde i kundens befintliga möbelbestånd. Här fanns det pengar att spara. Lösningen blev därför att återbruka så mycket som möjligt och kraftigt reducera kontorsytan från 1 000 kvadratmeter till 250.  

I den nya lokalen gjordes det inga större ingrepp, lite ny väggfärg kan göra underverk. Avgörande för projektets effektivitet var just nämnda möbelbestånd som kunde flyttas med till den nya lokalen och skapa nya miljöer och rumsligheter. Resterande möbler hjälpte Martin och hans kollegor kunden att sälja vidare genom RP Möbler – ofta ett oväntat men väldigt uppskattat budgettillskott. Nya inslag av möbler och belysning är också återbrukade, med undantag för en ny soffa där en sitter med andakt.  

Det nya kontoret har hög puls med kulörta färgval och väl valda iögonfallande inredningsdetaljer med mycket karaktär, men det är också omhändertagande och funktionellt. Ett så kallat hybridkontor i sitt esse, med olika zoner för olika typer av arbete och olika rumsfunktioner därefter. Som mötesrum, ljudinspelningsstudio, konferensrum, öppet landskap, lounge och touch down-platser.  

Ny Teknik och systerredaktioner har minskat sin yta men radikalt ökat sin trivsel. Fyra månader är inga konstigheter med tydlig målsättning och god kommunikation hela vägen. 

– Vi har stor erfarenhet av att jobba ekonomiskt och smart med befintligt möbelbestånd samt hjälpa kunden att sälja av det som inte behövs, vilket varit avgörande här. Vi har varit mycket på plats och löst idéer på golvet snarare än vid våra datorer, vilket spar både tid och pengar, berättar Martin.  

  


Projektfakta

Vad: Kontor och inredning
Var: Stockholm
Beställare:
Ny Teknik
Genomförande: 2022
Omfattning: 250kvm
Foton: Christoffer Skogsmo