facebook

Dospace

Färgglad rytmik skapar arbetsglädje


I en vacker gammal tegelbyggnad i Norrköpings anrika industrikvarter ligger Dospace, ett kontorshotell i framkant, som utöver att hyra ut arbetsplatser och rum också hyresgästanpassar lösningar för temporära hyresgäster. En av dessa är Siemens, åt vilka ÅWL skapat ett färgstarkt och energirikt koncept.

Siemens står likt många företag idag inför frågeställningen hur stort eller hur statiskt kontor de egentligen behöver i Norrköping. Lösningen blev ett temporärt. Dospace var snabba med att rusta upp ett nytt plan åt hyresgästen och tog hjälp av ÅWL för att skapa ett energirikt inredningskoncept med ett stort mått av återbruk.

Medarbetare och besökare möts här av ett luftigt centrumrum med olika sittytor, långbord, ett litet kök, gym och spel. I periferin finns kontorsdelar bakom dörrar i kanalplast som är något lugnare i tempo, men som fortsatt har hög energi för att skapa arbetsglädje.

Det karaktärsstarka konceptet med djärva och färgglada rytmer är en flirt med Karibien, beskriver inredningsarkitekten Martin Kihlberg.

Återbruk har varit en viktig faktor av framför allt två anledningar; klimatet och budgeten. Så mycket intryck för så lite utlägg som möjligt, skulle man kunna säga. Att jobba med återbruk där det är möjligt är alltid det billigare alternativet. På så sätt undviks onödiga utsläpp kopplat till nyproduktion och genom att köpa begagnade möbler i nyskick kan en stor hacka sparas.

Varenda möbel i Siemens kontor är återbrukad och har en historia, från soffgrupper och matbord till arbetsplatser och konferensmöbler. Hos Dospace får möblerna nytt liv och bidrar till platsens unika och lekfulla karaktär. Här skrivs ny historia.

– Konceptidén är att man ska uppleva en viss rytm när man kliver in i det stora centrumrummet. Det uppnås med kulörta, glada färger och genom en liten flirt med Karibien och ett New York-loft, säger Martin.

– Just i det här projektet har återbruk lämpat sig väldigt väl då det är ett temporärt kontor, något vi ser allt större efterfrågan på. Det är en klockren lösning för det innebär att vi fort kan få tag i saker, säger inredningsarkitekt Martin Kihlberg.

Projektfakta

Vad: Kontor och inredning
Var: Norrköping
Beställare:
Dospace
Genomförande: 2022
Foton: Christoffer Skogsmo