facebook


Bebyggelsevård

Varje byggnad och plats som redan finns är en enorm resurs för samhället. De värdefulla material som en gång hämtades och bearbetades är inte bara strukturer – de bär också på berättelser, minnen och sociala kopplingar. Att ta hand om och förvalta det redan byggda är därför en viktig nyckel i omställningen mot en robust och hållbar samhällsutveckling.

På ÅWL förstår vi värdet i vårt befintliga byggnadsbestånd. Genom noggranna avväganden tillvaratar vi kvaliteter samtidigt som vi varsamt utvecklar, anpassar och underhåller våra livsmiljöer så att de fortsätter att fungera så länge som möjligt. Det kan handla om allt ifrån att byta armaturer i en byggnad från 80-talet till omvandling av en hel stadsdel. Arkitektur blir till i de små detaljerna lika mycket som i de stora dragen. 


Renovering och upprustning

Restaurering

Restaurering förknippas ofta med varsamt bevarande eller återställande av riktigt gammal bebyggelse som kyrkor och slott. Så kan det absolut vara, men det kan lika gärna handla om nyare bebyggelse, som industrihallar eller hus från miljonprogrammet. Restaurering är snarast ett förhållningssätt som kan tillämpas på all bebyggelse där man med kunskap om livsvillkor, idéer, byggnadsmetoder, hantverk, material, behov och krav både historiskt och idag gör komplexa ställningstaganden inför dess fortsatta liv.

Ombyggnad och omvandling

Livet förändras men byggnaderna står kvar. I stället för att riva och börja om behöver vi anpassa vårt befintliga byggnadsbestånd för nya krav, ändrad användning och förändrade behov.  Genom att göra det med omsorg om de kvaliteter som finns kan spår av tidigare verksamheter leva vidare samtidigt som arkitekturen görs ändamålsenlig för livet nu. Vår erfarenhet av ombyggnad och omvandling sträcker sig från utemiljöer till hela stadsdelar och vi vet att det vår generations ansvar att utveckla det befintliga för framtiden.

I en hållbar samhällsutveckling förlänger vi livslängden på våra byggnader genom att anpassa dem för dagens behov samtidigt som de minnen och sociala kopplingar de bär på kan leva vidare.

Spara på resurser och kostnader

Ombyggnad, restaurering eller renovering är inte bara lösningar för att bevara och förädla – det är också ett ekonomiskt klokt val. Genom att bygga om eller rusta upp istället för att bygga nytt, minskar vi behovet att använda ny mark och nya material, vilket både sparar pengar och skyddar miljön. Med rätt strategi kan vi uppnå mer med mindre.

Använda befintliga strukturer smartare 

Genom att bygga om eller modernisera befintliga byggnader anpassas de till nya ändamål för att bättre möta förändrade krav och behov.  

Bevara sociala och kulturella värden

Ombyggnad ger oss möjligheten att bevara det kulturella och historiska arv som finns i våra byggnader. Genom att förlänga deras livslängd och anpassa dem till dagens behov, säkerställer vi att de minnen och sociala kopplingar de representerar får leva vidare. Varje byggnad är en del av ett större sammanhang – och vår uppgift är att låta den berättelsen fortsätta.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med bebyggelsevård?

Hör av dig till Cajsa Ehlin!

+46 732 32 54 99
cajsa.ehlin@awlark.se





Några av våra projekt

  • Norra Kyrkogården

    Norra Kyrkogården

    Vid entrén till Norra kyrkogården i Norrköping omvandlas den långsträckta ekonomibyggnaden med ny fasadgestaltning som stärker identiteten på platsen. KYRKOMILJÖ OMBYGGNAD bevara naturvärden dag- och skyfallshantering Varsam hantering – Utifrån byggnadens läge i staden, i fonden av Norra promenaden, har stor vikt lagts vid att hitta en gestaltning som känns rätt i sitt sammanhang. Byggnadens…

    Läs mer

  • Effekten 5

    Effekten 5

    I det nya stadsutvecklingsområdet Finnslätten växer en ny hållbar och expansiv stadsdel fram. Idag huserar här flera världsledande företag och för att möta morgondagens behov är vi med och utvecklar Finnslätten till ett nytt profilområde för Västerås. Stadsdelen Finnslätten utvecklas med en blandning av verksamheter, industri, kontor, skolor och bostäder där ny teknik och forskning…

    Läs mer

  • Ny Teknik

    Ny Teknik

    Från 1 000 kvm till 250 på fyra månader   Ibland är det bråttom av olika anledningar. När Ny Teknik med systerredaktioner skulle flytta ihop till en gemensam lokal innebar det en stor omställning och många utmaningar. Men med hjälp av ÅWL:s erfarna inredningsarkitekter och en hel del återbruk gick det både smärtfritt och snabbt.   Förväntningarna…

    Läs mer

  • Dospace

    Dospace

    Återbruk har varit en viktig faktor av framför allt två anledningar; klimatet och budgeten. Så mycket intryck för så lite utlägg som möjligt, skulle man kunna säga. Att jobba med återbruk där det är möjligt är alltid det billigare alternativet.

    Läs mer

  • Fatbursholmen 23

    Fatbursholmen 23

    Mitt på Södermalm ligger den nyrenoverade bostadsgården Fatbursholmen 23, som har gått från att vara en tom outnyttjad yta till en böljande, grönskande och social innergård. 

    Läs mer

  • S:t Olofsskolan i Norrköping

    S:t Olofsskolan i Norrköping

    Nu står den mäktiga S:t Olofsskolan åter redo för framtiden efter en rejäl men varsam renovering med stort fokus på återbruk av möbler. Faktiskt det största återbruksprojekt vi tagit oss an på ÅWL.

    Läs mer