facebook

Instrumentvägen, Örnsberg

Målet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för en levande stadsmiljö som är väl integrerad med omgivningen. Området ska förstärka Örnsbergs centrum som målpunkt och utveckla stadskvaliteter i gaturummen. Bevarande av områdets befintliga struktur och viss bebyggelse ger området karaktär och historisk anknytning.

FlerbostADSHUS

Förskola och barn

Kulturmiljö

Nya parker

Transformation

kontor

I Örnsbergs industriområde intill Örnsbergs tunnelbanestation i sydvästra Stockholm planeras för ca 1400 bostäder i 11 kvarter, tre förskolor, lokaler och kontor, nya gator, två parker var av en dagvattenpark samt flera mindre platsbildningar. Planförslaget innehåller ny bebyggelse, men också befintliga industribyggnader som sparas och byggs om till bostäder. Förslaget förstärker kopplingen mellan Örnsberg och Axelsberg genom att en ny park anläggs som öppnar upp ett stråk i öst-västlig riktning.

ÅWL arbetar med strukturplanen och ansvarar för den gemensamma illustrationsplanen. Arbetet innefattar analyser, koncept och förslag för bland annat höjdsättning, dagvatten- och skyfallshantering, gestaltning av allmän platsmark, gatusektioner samt visualiseringar. Att samordna gränser och möten mellan projektets olika markägare, kommunen och andra intressenter är en stor del av arbetet. ÅWL har också arbetat med gestaltning och utformning av tre av kvarteren samt utemiljö för åtta av kvarteren.

Bostäder

11

kvarter

hektar

3

Förskolor

Tre hållbarhetsaspekter

1. Gröna mobilitetslösningar

En mobilitetsstrategi i framkant i kombination med det kollektivtrafiknära läget, god tillgång till service samt attraktiva gång- och cykelstråk ger goda förutstättningar för en hållbar livsstil utan behov av att äga egen bil. 

2. Ombyggnad och återbruk

Utvalda industribyggnader bevaras, ges nya funktioner och byggs varsamt på. Där det är möjligt återbrukas material från de byggnader som rivs. Ytterligare bevarande av byggnader och återbruk av material studeras just nu i granskningsskedet. 

3. Hållbara förutsättningar

Området ska utvecklas till en dynamisk och variationsrik plats med en stark hållbarhetsprofil. Förutsättningar för trähusbebyggelse samt om- och påbyggnad möjliggörs, och återbruk uppmuntras. Förorenad mark saneras, och stor vikt läggs vid dag- och skyfallslösningar för att skapa ett långsiktigt hållbart område. 


Koppla samman – öppna upp

Området ska fylla en sammanlänkande funktion och öppna upp tidigare barriärer. Nya kopplingar skapas och befintliga utvecklas och förstärks. Exempelvis skapas en koppling mellan Axelsberg och Örnsberg genom ett stråk i den nya parken. Befintliga gator omvandlas till stadsgator med grönska, generösa gångbanor och levande bottenvåningar. Längs gator och stråk skapas nya platsbildningar och målpunkter.  


Lågmäld charm

Området får en sammanhållen siluett med några få högre volymer. Tre olika karaktärsområden ger viss variation. Bebyggelsen får ett karaktärsfullt taklandskap och en samlad färgpalett i jordnära Stockholmsnyanser. Husen upplevs som individer i grupp snarare än solitärer. Bottenvåningarna är öppna och bidrar till upplevelsen av stadsrummet.


Bejaka industriarvet

Områdets industriarv synliggörs och ny bebyggelse hämtar karaktärsdrag, detaljer och material från områdets industrihistoria. Flera befintliga industribyggnader bevaras och får nya funktioner och tillbyggnader. Genom att bejaka industriarvet får området en stark identitet och historisk anknytning.


Risk för höga vattennivåer

Området är lokaliserat i en topografisk lågpunkt vilket innebär risk för höga vattennivåer vid skyfall. En viktig del i planarbetet har varit att utforma hållbara lösningar för att hantera dessa kraftiga regn.


Möte med tunnelbana

Planområdets södra del sträcker sig längs tunnelbanespåren och ett av kvarteren planeras däcka över delar av spåret. Hur planområdet möter tunnelbanan har varit en viktig fråga i planarbetet.


Befintliga strukturer möter nya krav

Bevarandet av befintliga byggnader och strukturer är en styrka i planförslaget. Men att skapa nytt innehåll i befintliga byggnader och gaturum innebär också utmaningar för att möta dagens krav på funktion och kvalitet, exempelvis gällande dagvattenhantering, förskolegårdar, energieffektivitet, tillgänglighet och flexibilitet. Hur nya kvaliteter kan skapas utan att befintliga går förlorade har varit en spännande utmaning i arbetet.

Skisser på platsbildningar

Tre kvarter med olika förutsättningar 

Utöver arbetet med strukturen har ÅWL också jobbat med tre av områdets kvarter.

Kvarter 1 (Instrumentet 2)

Kvarteret bildar ett vinkelblock med fasader mot Jakobsdalsvägen i norr och mot ny lokalgata i öster. Kvarteret föreslås gestaltas med två tydliga sidor med ett robust yttre mot Jakobsdalsvägen i sammanhållen våningsskala, och ett mer småskaligt inre mot gränd och gårdsrum. Kvarteret förankras i platsen och knyter an till dess historia genom industriella influenser där rationalitet, tydliga återkommande former och variationer föreslås vara ett sätt att anspela till attribut hos industriell arkitektur.

Volymerna hanteras horisontellt med indelning i tre delar med en markerad sockelvåning, en mittdel och ett indraget övre våningsplan. Indragna övre bostadsvåningar ger möjlig plats för takterrasser.

Beställare: Genova

Kvarter 2 (Instrumentet 1, 10, 13 & 14)

Kvarteret möter områdets två parker och utgör där viktiga entrélägen och markörer för området. Här är bebyggelsen indragen från gatan och formar mindre platsbildningar med lokaler i bottenvåningarna.

Den indragna takvåningen är utformad med kupor och valmat tak för att knyta an till Aspuddens plåtklädda taklandskap. För att ytterligare knyta samman kvarteret med områdets omgivning och historia är bebyggelsen gestaltningsmässigt uppdelad i tre huvudsakliga karaktärer: hörnhusen i brunröda toner, de mellanliggande husen i ljus puts och det fristående huset samt länkbyggnad som uppförs i trä.

Mot Grändggatan öppnar strukturen upp och ger ljus och en visuell kontakt mellan gatan och bostadsgårdens grönska.

Beställare: Vincero

Vertikalitet och växelvis placering av balkonger

Skala, indelning och gemensamma gestaltningsprinciper

Indrag, släpp och platsbildningar

Kvarter 11 (Provröret 9 & 15)

I samarbete med Vincero har ÅWL tagit fram ett förslag för om- och påbyggnad av befintlig industrifastighet, Provröret 9 och 15, som kommer att innehålla en blandning av bostäder, verksamheter i bottenvåningar och två gemensamma takterrasser.

Provröret 15 är grönklassad av Stockholms stadsmuseum och bedöms ha ett särskilt kulturhistoriskt och industrihistoriskt värde som dock tål påbyggnad. Den tunga karaktären på byggnaderna med fasader i tegel bevaras och utvecklas. Påbyggnaderna gestaltas så det tydliggörs att de är ett nutida tillägg till de befintliga volymerna, men med en lättare karaktär i ett avvikande fasadmaterial.

Beställare: Vincero

Volymhantering

Påbyggnad två samt tre våningar. Stort släpp mot väster i Provröret 15. Tydligt markerad trapphus på byggnad i Provröret 9.

Indrag

Påbyggnader har en underordnad gestaltning. Större och mindre indrag mot gatan.

Befintligt/nytt

Horisontalitet och vertikalitet går igen i påbyggnader. Fasadrytmen fortsätter bearbetat i påbyggnaden.



Kontaktpersoner:

Sara Revström
Strukturarkitekt och ansvarig landskapsarkitekt

Emma Hulaund

Emma Hulaud
Ansvarig arkitekt för Kvarter 1 (Instrumentet 2)

James Rosen
Ansvarig arkitekt för Kvarter 2 (Instrumentet 1, 10, 13 & 14)

Hanna Ruta
Ansvarig arkitekt för Kvarter 11 (Provröret 9 & 15)


Projektfakta

Typ: Ny strukturplan
Plats: Stockholm, Örnsberg
Beställare: Sju privata byggaktörer
Skede: Detaljplan
Program/Innehåll: ca 1400 bostäder, 3 förskolor, lokaler och kontor, 2 parker (varav en dagvattenpark) samt flera platsbildningar.
Storlek: 5,5 hektar
Status: Arbete inför granskning
År: 2019 – pågående
Team: Sara Revström, Karin Axi, Carolin Sjöberg Knight, Hanna Ruta, James Rosen, Emma Hulaud, Helena Ahlbom, Jimmy Esberg, Agnieszka Szczygiel, Fredrik Ericsson

Tjänster: Arkitekttjänster i tidiga skeden Strukturplan  Landskap Gestaltning allmän platsmark Visualisering