facebook

Klimatrådgivning

Vi brinner för att skapa en hållbar framtid. Vi vet att vår planet står inför stora utmaningar, och vi tar med stort allvar vårt ansvar för att få naturens resurser att räcka till en god livskvalitet även för framtida generationer. Därför är hållbarhet inte bara en aspekt av vårt arbete, utan kärnan i allt vi gör.

Med över 20 specialister i seniora roller har vi en djup och bred kompetens inom klimatrådgivning. Vi hjälper dig att uppfylla dagens komplexa krav – men vi ser också till att ditt projekt klarar framtida krav och målkonflikter.

Vi har den kunskap och erfarenhet som krävs för att navigera genom lagar, EU-taxonomin, certifieringar och komplexa hållbarhetsfrågor och intresseperspektiv. På så sätt minimerar vi både hållbarhetsrisker såväl som monetära risker för våra kunder och lägger grunden för att investeringar blir både lönsamma och värdeskapande för människa, samhälle och planet.


Klimatvägledning

Nationella lagar, EU-direktiv och globala överenskommelser driver oss alla mot ett mer hållbart samhälle. Det kan vara både komplext och snårigt att navigera igenom. Vi erbjuder stöd från projektets allra första skede till färdigställande för att identifiera och omhänderta de krav och riktlinjer som är relevanta för varje enskilt uppdrag.

Tillsammans med vår kund fångar vi upp möjligheter och risker för att säkerställa att varje beslut bidrar till en långsiktigt hållbar lösning. Genom hela processen använder vi en interaktiv klimatkalkyl som ger en tydlig visuell översikt över hur olika val påverkar klimatet. Detta verktyg gör det möjligt att minimera risk och fatta välinformerade och hållbara beslut. När projektet är klart hjälper vi dig också med underlaget till den klimatdeklaration som ska lämnas in till Boverket.


Att klimatvägleda i tidigt skede
De mest avgörande klimatbesluten tas ofta i projektets tidiga skede. Ju mer rätt vi hamnar här ju mindre omtag, risker eller problem stöter vi på i framtiden. Samtidigt är frågorna komplexa eftersom projekt ofta tar många år från idé till färdig byggnad. År då lagar och förutsättningar med stor säkerhet kommer att förändras.

Vår process och analys är anpassad för att fånga upp så mycket som möjlighet av detta redan tidigt. Vår vägledning fångar upp frågor kring legala och ekonomiska förutsättningar, volym, placering på tomten, parkeringslösningar, förutsättningar för att lägga grunden till lämpliga stom- och materialval samt innehåll och funktion – allt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för ett klimatsmart byggande.


Att klimatvägleda under projektering
När projekteringsfasen tar vid blir system- och materialval och mängder än mer avgörande för projektets klimatavtryck. Vi stöttar dig som kund i att göra hållbara val – från prefab vs. platsbyggt, hybridlösningar, KL-trä, stål, till klimatskal och installationstäthet. Både generella val såväl som specifika leverantörer. Genom våra smarta BIM-modeller kan vi visuellt visa på hur val och mängder påverkar klimatavtrycket och lägga grunden till välgrundade beslut hela vägen fram till projektets avslut.

av Sveriges hela
avfallsproduktion.STÅR
Byggsektorn för

20 +

Vi har fler än 20 stycken hållbarhetsrådgivare på ÅWL

Smart data avgörande för klimatvägledning

När vi ska beräkna klimatpåverkan av gestaltning och materialval använder vi data i smarta BIM-modeller. I tidiga skeden tar vi främst hjälp av boverkets databas för generiska värden, medans det i senare skeden är mer produktdetaljerat med hjälp av EPD:er och specifika data. Klimatkalkylen redovisas i CO2e/BTA, i enlighet med regelverket för hur byggnader ska deklareras. Utöver klimatdata kan vår BIM-modell användas för mängdning, koldioxidavtryck, livscykelanalys, kostnad, materialegenskaper, nyckeltal, dagsljus, solstudier, ytor, volymer mm. 

Du kan läsa mer här om vår digital analys och hållbarhet.

Vi fattar framtidens beslut idag

Omställningen är omfattande och påverkar alla aktörer i branschen. På bara några år ska vi drastiskt sänka CO2– utsläppen från alla byggprojekt. För att lyckas måste vi välja rätt väg och fatta rätt beslut redan idag.

Vi minimerar risk

Risk för extremväder, risk för ekonomi och genomförbarhet av projekt, liksom den långsiktiga risken för klimatet är en verklighet som är möjlig att hantera med medvetna val som görs i tid.

Allt påverkas och allt ska deklareras

Klimatlagstiftningen innebär att CO2-budgeten kommer bli lika viktig som den ekonomiska kalkylen såväl som den visuella kvalitetsambitionen. Allt hänger samman och det är helheten som avgör.

Varje val räknas

Vi vägleder genom målkonflikter och genom de val som behöver tas idag. Beslut om gestaltning, material och kvalitet idag avgör projektets risk och genomförbarhet i framtiden. 

Integrerad klimatkalkyl

Hela 90 procent av en byggnads klimatpåverkan sätts i tidiga skeden. Vi visualiserar kontinuerligt konsekvensen av olika alternativ och möjliggör förbättringar och kloka val längs vägen istället för när projektet nästan står klart och det är allt för sent. 

Lagkraven på klimatdeklaration innebär att vi måste ändra vårt sätt att arbeta. Att göra en klimatkalkyl blir lika viktigt som att göra den ekonomiska kalkylen. 

Cecilia Holmströn
Vd

Klimatgranska med ÅWL

Vi erbjuder klimatgranskning för pågående och kommande projekt, som hjälper er att säkra att projektet uppfyller både dagens och framtida klimatkrav. Vår granskning utvärderar projektet mot de kommande lagkrav och gränsvärden som väntas gälla vid en byggnads kommande klimatdeklaration.

Genom att samarbeta med ÅWL får ni stöd i att minimera riskerna kopplade till nuvarande och kommande klimatlagstiftning. Vi hjälper er att hantera komplexa hållbarhetskrav, så att ni kan fokusera på de möjligheter som kommer med ett hållbart samhällsbyggande.

Vad innebär vår klimatgranskning?

1. Vi identifierar risker och möjligheter

Vi analyserar projektets materialval, stomsystem och gestaltning för att hitta och förutse eventuella hinder och risker. Granskningen ger en stabil grund för att skapa kreativa och genomförbara lösningar som klarar kommande klimatkrav, oavsett om byggnaden planeras vara färdigställd 2025 eller 2030.

2. Dynamisk anpassning genom projektets gång

Med vårt verktyg anpassar vi löpande granskningen efter projektets utveckling. Det ger oss möjligheten att klimatsäkra slutresultatet och justera i takt med att nya krav och förutsättningar uppstår.

3. Sigillet – en garanti för framtidssäkrade val

ÅWL:s klimatgranskningssigill är vår kvalitetsstämpel. Det intygar att de val som gjorts uppfyller kraven i Boverkets klimatdeklaration, både idag och framåt.

För att kunna beräkna klimatpåverkan använder vi våra data i smarta BIM modeller. Du kan läsa mer här om vår digital analys och hållbarhet.

Boverkets klimatdeklaration för byggnader

Genom att arbeta med data i smarta BIM-modeller har vi stora möjligheter att ta fram relevant redovisning av klimatpåverkan enligt krav från boverket. Vi kan använda både generisk data och EPD:er. Denna data redovisas i CO2e/BTA i enlighet med regelverket och paketeras som en klimatdeklaration och lämnas in vid projektets färdigställande.

Återbruksanalys

Den mest hållbara byggnaden är den som aldrig byggs brukar det sägas. Näst där efter kommer givetvis att vi använder och återanvänder redan befintliga byggnader och strukturer. Vi har erfarenhet av att bistå med inventering, kartering och bedömning av befintligt bestånd för att utreda vilka möjligheter dessa har. Vi kan även skapa digitala modeller av befintliga byggnader för att använda i förvaltnings eller utvecklingssyfte. Läs mer om hur vi jobbar med återbruk.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med rådgivning inom hållbarhet?

Emma Hulaund

Emma Hulaud

Arkitekt SAR/MSA
Hållbarhetsexpert

+46 700 44 95 53
emma.hulaud@awlark.se

Några av våra projekt där hållbart byggande stått i fokus:

  • Instrumentvägen, Örnsberg

    Instrumentvägen, Örnsberg

    Målet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för en levande stadsmiljö som är väl integrerad med omgivningen. Området ska…

    Läs mer

  • Bäckaslöv

    Bäckaslöv

    Kvarteret Garnisonen är ett innovativt träbyggnadsprojekt i stadsdelen Bäckaslöv i Växjö, där klimatsmarta lösningar och sociala värden står i…

    Läs mer

  • Stansen 1, Södra Häggvik

    Stansen 1, Södra Häggvik

    Längs stambanan mellan Stockholm och Uppsala utvecklar ÅWL, tillsammans med Urban Minds, Södra Häggviks nya entré. Inom Stansen 1…

    Läs mer

  • Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

    Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

    Järvastaden är ett stadsutvecklingsområde i Solna och Sundbyberg, mellan Ursvik i väster och Ulriksdal i öster. Fullt utbyggd kommer…

    Läs mer