Träbyggnad
Träbyggnationens framfart har väl knappast gått någon förbi. Träets mångsidighet och dess positiva miljöpåverkan har gjort det till det självklara materialvalet för ett hållbart byggprojekt. Det erbjuder så pass många fördelar att det just nu är svårt att motivera varför man inte ska välja trä.
Trä är idag det överlägset bästa nyproducerade materialet för att bygga hållbara hus, tack vare materialets återbruk- och förnyelsebarhet men framför allt för dess koldioxidbindande förmåga under en lång livslängd. Arkitektoniskt är trä ett vackert, formbart och tåligt material som skapar fantastiska och estetiskt tilltalande hus och miljöer att vistas i. Här i Norden har vi både råvaran och en rik tradition av att bygga i trä.
Träets lätthet och höga hållfasthet gör det utmärkt för påbyggnadsprojekt och dessa, likaså nybyggnadsprojekt i trä, får en enklare och effektivare byggprocess tack vare egenskaperna. Det innebär en lägre klimatpåverkan, en bättre projektekonomi samt en positiv aspekt för arbetsmiljön då trä skapar tidseffektiva, tysta och trevliga byggen att arbeta på. Men trä har också sina utmaningar, som dessa egenskaper i samband med brand, fukt och akustik. Det är egenskaper som måste vi måste hantera tidigt och på rätt sätt för att undvika problem längre fram. Vår erfarenhet inom träbyggnation sträcker sig från tidigt skede till färdigt hus, både med modul-, hybrid- eller KL-trästomme. Vår praktiska och teoretiska träkunskap har gott stöd i BIM-modeller vilket gör att vi producerar pålitliga och hållbara projekt både innan, under och efter produktion.
mindre klimatpåverkan
Magasinet, Linköpings första kontorshus helt i trä, är ett tydligt bevis på att träbyggnation är både hållbart och kostnadseffektivt.
Med träbyggnad möjliggör vi:
Minskat koldioxidavtryck
Klimatavtrycket måste sänkas. I och med klimatdeklarationer och de nya kraven på gränsvärden som införs framöver kräver det att vi förändrar vårt sätt att bygga på. Genom att använda trä som stommaterial kan projektet minska sitt koldioxidavtryck med upp till hälften – jämfört med en traditionell stomme i betong och stål.
Bättre förutsättningar för återbruk
Material i sin ursprungliga form är enklare att återbruka än sammansatt material. När produkter designas så att de kan demonteras och därefter återbrukas eller materialåtervinnas i många led till bibehållet värde är vi på rätt väg. Det innebär också att de byggnader vi designar är flexibla för att möjliggöra nya funktioner, flera hyresgäster och helt enkelt förlänga deras livstid. På detta sätt kommer byggnader större grad ses som värdefulla materialbanker.
Kortare byggtid
Genom att använda mer färdigtillverkade träkonstruktioner förändras byggarbetsplatsens process från tillverkning till montering. Att helt eller delvis frångå behovet av uttorkningstiderna för betong medför också en avsevärd påverkan på tidsaspekten.
Bättre arbetsmiljö under byggtiden
Genom att använda trä ren och trevlig arbetsmiljö med mindre buller och damm. Snabba ledtider, inga torktider och lättare hantering av byggkomponenter är några av de praktiska fördelarna på byggplatsen.
Ett gott inomhusklimat
Forskningsresultat visar att användandet av naturliga material interiört ger goda hälsoeffekter. Trä reglerar luftfuktigheten vilket i sin tur påverkar hur mycket ventilation som krävs. Som en positiv effekt minskar luftvägsproblem såsom torr hals eller ögon. Exponerade obehandlade träytor interiört, gärna nära kroppen, uppfattas positiva och naturliga. De ger en varm yta vid beröring och har en lugnande inverkan vilket reducerar stress och har på så vis även positiv inverkan på vår psykiska hälsa.