Lövholmen
På Lövholmen omvandlas det tidigare industriområdet till en tät, levande stadsdel med ca 1800 nya bostäder och lokaler för service, förskolor, kontor och kultur. Planen stärker kopplingarna inom området och till de omgivande stadsdelarna Liljeholmen och Gröndal. De tidigare slutna kajerna öppnas upp, vilket gör strandlinjen tillgänglig för allmänheten. Här skapas nya attraktiva målpunkter längs vattnet, vilket ger liv och rörelse till hela området.
FlerbostADSHUS
Förskola och barn
VERKSAMHETER
Transformation
Kulturmiljö
Sol- och dagsljusanalyser
De bevarade byggnaderna och särskilt utpekade signaturbyggnader ges en framträdande roll i stadsrummen där de övriga bostadskvarteren bildar en lugn inramande fond. ÅWL har arbetat med tre kvarter inom planen: Kvarter 6, 7 och 8. Den nya bebyggelsen ska utföras med en hög arkitektonisk kvalitet och bidra med en variation och detaljrikedom till stads- och gaturummen. Naturvärden på platsen bevaras och den förorenade marken omhändertas för att skapa en hållbar och hälsosam miljö.
Bostäder
KVM BTA
LOKALER
1
Förskolor
Två hållbarhetsaspekter för Lövholmen
1. Socialt och kulturellt värdeskapande
Den nya planen öppnar upp platsen och kajstråket för allmänheten. Genom att tillföra nya målpunkter och skapa många lokaler för verksamheter, kultur och ett aktivt gatuliv, byggs det vidare på den kulturella knutpunkt som idag omger Färgfabriken. Omvandlingen tar Lövholmen från ett otillgängligt industriområde till en öppen, dynamisk stadsdel. Detta kopplar samman närliggande områden och gör det lättare för alla att röra sig i området.
2. Omvandling och samspel med befintliga byggnader
De tre befintliga husen som angränsar till kv 6 bevaras, omvandlas med nya funktioner och skapar en intressant utemiljö i samspel med det nya kvarteret, samtidigt som det tar vara på värdefulla materiella resurser. Husen lyfter fram områdets historiska lager och tidigare årsringar vilket stärker identiteten i hela Lövholmen.
– Befintliga byggnader och kulturhistoriska värden bevaras och lyfts fram, som ger Lövholmen en stark arkitektonisk identitet kopplad till platsens historia.
Hanna Ruta
Ansvarig arkitekt
Stadsbyggnadsprinciper
Signaturbyggnader
Lövholmen får en sammanhållen arkitektonisk identitet med grund i dess industriella historia. De bevarade äldre byggnaderna får ta plats tillsammans med nya signaturbyggnader, som ramas in av stadskvarter som bildar en lugn bas. Kvarter 7 som ersätter cementas silobyggnad blir en sådan signaturkaraktär.
Kvarterens toner
Kvarter 6 har en känsla av tyngd, med gyllene och röda mustiga toner som kopplar till industrihistoriska tegelbyggnader. Kvarter 7 har en ton av kalk och cement, med associationer till silobyggnaden på platsen idag, och sticker ut som en ljus accent. Det lätta, sandtonade kvarter 8 skapar en något mörkare fond för signaturkvarteret.
Kajstråket
Kvarter 6 och 7 möter kajen och blir en viktig del av kajstråket, som knyter samman Liljeholmen med Gröndal. Här har kvarteren plats för flera lokaler för verksamheter i bottenvåningen, och en karaktäristisk gestaltning som kopplar till platsens historia.
Utmaningar
Kulturhistorisk miljö
Lövholmen har en unik identitet med sin industriella historia och de måga kulturhistoriska värden som finns på platsen. Det är en utmaning att bevara och lyfta den befintliga karaktären och samtidigt skapa ett hållbart nutida tillägg.
Dagsljus och höga hus
Då området kommer få en hög täthet och exploatering, bland annat med flera höga hus är det en utmaning att ge kvarteren goda dagsljusförhållanden. Både kvartersformer och planlösningar specialstuderas redan i tidigt skede för att optimera dagsljuset.
Kvarter 6 – Kajkvarteret
Kvarteret inspireras av den industriella kajen med verkstäder, magasin och stora portmotiv som möter kajen. Volymerna samspelar med de äldre befintliga byggnaderna och skapar en varierad och karaktäristisk plats som blir utemiljö för en ny förskola. Från denna plats reser sig höghuset som en accentpunkt. Kvarteret hålls samman med tegel som skiftar i röda och gyllene toner som ger tyngd och en mustig karaktär.
Kvarteret har en mustig, gyllene färgskala med en skiftning av röda tegeltoner. Pinnräcken, fönster och portar i sockelvåningen får en guldbrons kulör och en kraftigare roströd.
Bostadsgården
Bostadsgården har tagit inspiration från färgfabriken, där planteringarnas form symboliserar svepande penseldrag med praktfulla perennplanteringar. Förskolegården har också temat färg och fabrik som återkommer i både detaljer, lekmiljöer och utrustning. Gröna volymer i form av träd och höga buskar används som rumsbildare och som pedagogiskt värde.
Kvarter 7 – Silokvarteret
Silokvarteret är ett av områdets accentbyggnader som ska bidra till Lövholmens identitet och påminna om dess industriella historia. Kvarteret får en högre skala än intilliggande kvarter och blir ett nytt landmärke på platsen för Cementas silobyggnad.
– Det industriella formspråket med de avrundade formerna, fasadens materialitet och de vertikala slitsarna är en omtolkning från industriverksamheten till bostäder och bidrar till en förståelse av platsens kulturhistoria.
Bertil Molin
Ansvarig arkitekt
Gestaltning och material
Betongytan görs så ljus som möjligt med hjälp av vitpigment eller ljus ballast. Det ljusa fasadmaterialet kommer att göra att silokvarteret sticker ut och ger det en unik karaktär i kontrast till de lägre omgivande kvarteren.
Bostadsgården
Gestaltningen för silokvarterets gård är inspirerad av silons runda form, och material med industrikaraktär såsom platsgjuten betong. Det runda formspråket skapar en dynamik som är både intressant att vistas i på gården och att titta ned på från lägenheterna.
Kvarter 8 – Storgårdskvarteret
Kvarter 8 är en modern tolkning av storgårdskvarteren där den generösa bostadsgården utgör en naturlig mötesplats för boende och ett nav i vardagslivet. Karaktärsgivande drag är boendekvaliteten i gårdens grönska med ett särskilt fokus på social hållbarhet. Bebyggelsen är gestaltad med en återhållsam variation och en trapphusvis indelning av volym och fasad som ger en lugn rytm till kvarteret.
Gestaltning och material
Kvarteret har en robust gestaltning med industriell anknytning i detaljering och materialval. Trapphusens höjdförskjutningar följer gatans lutning, medan balkongerna anpassas till gaturummet och integreras i helhetsgestaltningen. Plåtklädda frontespiser och penthouseboxar på taket förstärker kopplingen till industriarvet. Högdelen har ett rastermönster med horisontella och vertikala tegelband som varierar subtilt.
Kvarteret utförs i tegel i en balanserad palett av röda, bruna och rödbeiga tegeltoner. Kvarter 8 står som en något mörkare fond både mot den befintliga varmgult putsade bebyggelsen.
Bostadsgården
Konceptet för gården vid kv 8 är stora och små rum, där rummen främst skapas av vegetation i form av marktäckande planteringar, voluminösa perennplanteringar, låga och medelstora träd. Gården har flertalet gemensamhetsytor med pergolor, soffor och bord samt växthus och plats för odling.
Kontaktpersoner:
Projektfakta
Typ: Detaljplan
Plats: Stockholm, Liljeholmen
Beställare: ALM, Cementa
Samarbete: SBK, JM, Skanska, Nordr, Fojab
Skede: Förstudie/skiss, Detaljplan, underlag till gestaltningsprogram
Program/Innehåll: 3 kvarter med ca 800 bostäder, lokaler för service, kontor, kultur, förskola samt omvandling av befintliga byggnader.
Storlek: ca 75 000 kvm BTA
Status: Skede detaljplan, samråd
År: 2017 – pågående
Team: Bertil Molin, Hanna Ruta, Alpar Asztalos, Helena Ahlbom, Andreas Blomstedt, Emma Gellerbring, Linda Andsberg, Jenny Fält, Martin Andersson, Fredrik Ericsson
Tjänster: Arkitekttjänster i tidiga skeden. Landskapsarkitektur Bostadsarkitektur Transformation Visualisering Ekosystemtjänster