Vågen – Förskola och äldreboende
FÖRSKOLA OCH BARN
ÄLDREBOENDE/VÅRDBOENDE
SOL- OCH DAGSLJUSanalyser
STÄRKA BEFINTLIGA KVALITETER
I området Fyrklövern, Upplands Väsby, tar vi nästa steg i att skapa en levande och inkluderande miljö där generationer kan mötas och utvecklas. Tillsammans med Hemsö har vi utformat en byggnad som kombinerar förskola och äldreboende – en plats där barn och äldre kan dela sin vardag, knyta band och skapa minnen.
boenden för äldre
6 735
KVM BTA
80
platser för föreskolebarn
gemensam gård
– Byggnaden och gården är utformad för att möjliggöra spontana möten mellan barn och äldre – allt för att skapa en dynamisk miljö där båda grupperna kan dra nytta av varandras sällskap.
Maria Maandi
Handläggande arkitekt
Mötesplatser för vardagliga stunder
Glaspartier är placerade strategiskt för att uppmuntra till kontakt – både fysisk och visuell – mellan barn och äldre. Dessa möten är inte bara till nytta för barnens sociala och emotionella utveckling, utan också för att skapa meningsfullhet och glädje i de äldres vardag. Dessutom har verksamheterna gemensamma aktiviteter i samlingsrummet på äldreboendet.
En förskola full av liv och lärande
Förskolan inrymmer lokaler för en förskoleverksamhet för 80 barn, fördelade på fyra avdelningar. De fyra avdelningarna erbjuder anpassade ytor för både lek och lärande, och förskolegården är utformad med både barnens och de äldres behov i åtanke. Byggnadens utformning med indrag i fasad mot gata möjliggör att under större delen av året bedriva verksamhet utomhus på väderskyddad plats. De delar av fasaden som är indragna är träklädda för att skapa en taktil och ombonad känsla.
– Utemiljön är skapad för att komplettera den hårdgjorda Bäckparken intill, genom att bevara befintliga träd samt tillföra grönska och flera viktiga ekosystemtjänster. Förskolegården och skolgården med parkstråket emellan skapar tillsammans mer varierade lekvärden för olika åldrar. Gränser behövs för att kunna skiljas dessa verksamheter åt men har utformats till livfulla gröna platser där människor och verksamheter kan mötas.
Maja Forsberg
Ansvarig landskapsarkitekt
Tre zoner för olika aktiviteter
Gården är uppdelad i tre zoner för att främja olika typer av aktiviteter och upplevelser:
Den trygga zonen: Här finns plats för lugnare aktiviteter som experiment, odling, mellanmål och vila.
Rörelsezonen: En aktiv yta för barnen att springa, klättra, balansera och leka fritt.
Upptäckarzonen: Denna vildare del av gården uppmuntrar barnen att utforska naturen, skapa egna lekplatser och använda sin fantasi.
Äldreboendet – Omsorg och god livskvalitet
På våningarna 2–5 finns äldreboendet med 80 boenderum, specialanpassade för att möta behoven hos personer med demens och somatiska sjukdomar. Varje avdelning har egna sociala utrymmen och kök, anpassade för att skapa en hemlik och trygg miljö.
De boende har tillgång till utemiljön via en takterrass, balkonger och gemensamma uteplatser. Under dagtid delar de gården med förskolan, vilket ger möjlighet till naturliga möten med barnen. På kvällar och helger blir gården en rogivande plats för de boende och deras besökare.
Kontaktpersoner:
Jacob Haas
Ansvarig arkitekt
Maria Maandi
Handläggande arkitekt
Maja Forsberg
Ansvarig landskapsarkitekt
Projektfakta
Typ: Förskola och äldreboende
Plats: Upplands Väsby, Stockholm
Beställare: Hemsö
Total BTA: 6735 kvm
LOA förskola: 636 kvm
LOA äldreboende: 5498 kvm
Status: Färdigställt 2022
Certifiering: Miljöcertifierat Svanen
Fotograf: Jansin och Hammarling