facebook

Dialoger

Kärnan i dialogprocesser handlar om att främja delaktighet och medbestämmande. Delaktighet är en viktig byggsten i det socialt hållbara samhället. Människor som bor och vistas på en plats eller i ett område är ofta de som vet mest om den aktuella platsen. Därför är dialoger och medskapande aktiviteter viktiga för att fånga upp medborgarnas perspektiv och upplevelser. Det är också en bra metod för att skapa sammanhållning och engagemang för den plats man vistas på och lever i. Att vara engagerad i utvecklingen av sin närmiljö och att känna att du har möjlighet att påverka utvecklingen av miljön leder också ofta till ett omhändertagande av platsen.

På ÅWL har vi erfarenhet av att leda dialogprocesser inom olika områden. Det kan vara lokalt utvecklingsarbete där vi samverkar med representanter från vård, skola och kontor. Vi har också genomfört dialoger inom samhällsutveckling, beslutsfattare och tjänstemän. Alla projekt som involverar förändringar för en verksamhet eller miljö innebär också en samarbetsprocess där flera aktörer samverkar för att forma gemensamma målbilder. En väl utförd dialogprocess ökar möjligheten för samtliga involverade att engagera sig på ett effektivt och meningsfullt sätt. Vi strävar efter att uppnå gemensamma lösningar som inspirerar, stimulerar och ger stöd åt det övergripande målet, med hänsyn till sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv.

barn i Sverige lever med låg ekonomisk standard

av landets totala befolkning bor i utsatta områden

Skapa engagemang, delaktighet och sammanhållning

Dialoger öppnar dörrar till verklig samverkan, där alla röster blir hörda. Genom att involvera människor i processen från början skapar vi ett engagemang och en förankring som genomsyrar hela projektet.

Identifiera behov och utveckla idéer och lösningar

Med hjälp av dialoger får vi chansen att verkligen förstå de behov som finns tidigt i processen. Detta arbetssätt säkerställer att vi inte bara möter utan också överträffar förväntningarna.

Forma en gemensam vision och målbild

Genom dialog kan vi forma en vision som är förankrad och som alla kan samlas kring. Det handlar om att skapa en gemensam målbild grundad i verkliga utmaningar och möjligheter och där varje deltagare ser sin roll och sitt bidrag. Denna samsyn är avgörande för att driva projektet framåt på ett väl underbyggt, enat och förankrat sätt.

Vi erbjuder

Medborgardialog

En medborgardialog är en process där vi involverar invånarna i planeringen och utformningen av stadsutveckling, arkitektur och infrastruktur. Syftet är att ge medborgarna en möjlighet att uttrycka sina åsikter, behov och idéer, vilket gör att de får en direkt påverkan på beslut som rör deras närmiljö. Genom att samla in insikter från dem som känner platsen bäst – de som bor och verkar där – kan vi fatta mer informerade och hållbara beslut. Detta minskar risken för missförstånd och motstånd mot projektet senare i processen. Dessutom bidrar till både ökat förtroende och engagemang och en starkare känsla av samhörighet och identitet i området.

När medborgarnas förståelse för bakgrunden till olika beslut ökar blir det lättare att genomföra förändringar. På ÅWL skräddarsyr vi olika dialoger utifrån behov och skede. Vi planerar och genomför dialogaktiviteter, återkopplar och stöttar i kommunikationsarbetet kring dialogen.

Designdialog

Designdialog är en interaktiv process där arkitekter, stadsplanerare, fastighetsägare och brukare tillsammans utvecklar designidéer. Syftet med en designdialogen är att skapa en gemensam förståelse och vision för projektet, där olika perspektiv och behov tas i beaktande. Det handlar om att skapa en öppen och kreativ plattform där idéer kan utbytas, problem kan identifieras och lösningar kan formas gemensamt.

I praktiken kan en designdialog innebära workshops, möten, rundabordssamtal där deltagarna får möjlighet att bidra med sina tankar och synpunkter. Resultatet är ofta en mer inkluderande och välgrundad design som bättre svarar mot de behov och förväntningar som finns hos de människor som ska använda eller påverkas av den slutliga miljön. Vi skräddarsyr varje process för att möta kundens behov, och med en balans av erfarenhet och nyfikenhet skapar vi utrymme för innovation, utveckling och hållbara resultat.

Gåtur

Gåtur är en metod som låter oss utforska den fysiska miljön både inne och ute, tillsammans med fastighetsägare, brukare och barn. Det är en möjlighet att gemensamt uppleva, analysera och förstå miljöns verkliga påverkan – från orienterbarhet, representation, inkludering och tillgänglighet till ljud, ljus och luftkvalitet. Tillsammans identifierar vi både styrkor och svagheter.

Våra gåturer handlar om mer än att bara checka av punkter på en lista. De är tillfällen för dialog, förståelse och gemensamt lärande – en möjlighet att verkligen förstå miljön ur varje deltagares perspektiv och att se till att ingen röst går förlorad. Det är en metod som lämpar sig lika bra under en förstudie eller inventering inför programhandling, som i projektets slutskede för utvärdering och erfarenhetsåterföring. Genom dessa gåturer säkerställer vi att projektet lever upp till krav på social hållbarhet och barnkonventionens principer.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med dialoger?

Emma Hulaund

Emma Hulaud

Arkitekt SAR/MSA,
Social hållbarhetsexpert

+46 700 44 95 53
emma.hulaud@awlark.se


Emilia Hallin

Arkitekt SAR/MSA
Social hållbarhetsexpert

+46 732 32 54 35
emilia.hallin@awlark.se





Några av våra projekt

  • Vågen – Förskola och äldreboende

    Vågen – Förskola och äldreboende

    FÖRSKOLA OCH BARN ÄLDREBOENDE/VÅRDBOENDE SOL- OCH DAGSLJUSanalyser STÄRKA BEFINTLIGA KVALITETER I området Fyrklövern, Upplands Väsby, tar vi nästa steg i att skapa en levande och inkluderande miljö där generationer kan mötas och utvecklas. Tillsammans med Hemsö har vi utformat en byggnad som kombinerar förskola och äldreboende – en plats där barn och äldre kan dela…

    Läs mer

  • Bergahöjden

    Bergahöjden

    Bergahöjden 4 är ett nytt bostadshus i Österåker, nära Åkersberga centrum, som tillsammans med de befintliga byggnaderna på platsen skapar ett komplett kvarter med rymliga utemiljöer och bostäder med hög kvalitet.  De tre huskropparna, med sina förskjutna volymer och varierande färger, bryter ner femvåningsskalan och skapar en varierad gatumiljö. Ambitionen var att gestalta husen så…

    Läs mer

  • Lövholmen

    Lövholmen

    På Lövholmen omvandlas det tidigare industriområdet till en tät, levande stadsdel med ca 1800 nya bostäder och lokaler för service, förskolor, kontor och kultur. Planen stärker kopplingarna inom området och till de omgivande stadsdelarna Liljeholmen och Gröndal. De tidigare slutna kajerna öppnas upp, vilket gör strandlinjen tillgänglig för allmänheten. Här skapas nya attraktiva målpunkter längs…

    Läs mer

  • Instrumentvägen, Örnsberg

    Instrumentvägen, Örnsberg

    Målet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för en levande stadsmiljö som är väl integrerad med omgivningen. Området ska förstärka Örnsbergs centrum som målpunkt och utveckla stadskvaliteter i gaturummen. Bevarande av områdets befintliga struktur och viss bebyggelse ger området karaktär och historisk anknytning. FlerbostADSHUS Förskola och barn Kulturmiljö Nya parker Transformation kontor I Örnsbergs industriområde…

    Läs mer

  • Bäckaslöv

    Bäckaslöv

    Kvarteret Garnisonen är ett innovativt träbyggnadsprojekt i stadsdelen Bäckaslöv i Växjö, där klimatsmarta lösningar och sociala värden står i fokus. Här skapas nya bostäder i ett unikt läge med gångavstånd till både stadsliv och grönskande naturområden. mobilitet INNOVATION KLIMAT NATURVÄRDEN Kvarteret är uppdelat mellan OBOS Kärnhem och Reliwe. Genom att ÅWL fick uppdraget att rita…

    Läs mer

  • Stansen 1, Södra Häggvik

    Stansen 1, Södra Häggvik

    Längs stambanan mellan Stockholm och Uppsala utvecklar ÅWL, tillsammans med Urban Minds, Södra Häggviks nya entré. Inom Stansen 1 planeras för ca 1000 bostäder, service, handel, kontor och förskolor i bästa pendelläge. Med uttalat höga ambitioner ska området utvecklas till en långsiktigt hållbar stadsdel, där fokus på klimat, mobilitet och sociala värden formar platsen. Södra…

    Läs mer