facebook

Analyser


 

Våra analyser utgör grunden för de beslut som driver hållbar och inkluderande arkitektur framåt. Genom att noggrant inventera, utvärdera och visualisera platsens förutsättningar, intressenter och brukare hjälper vi våra beställare att identifiera både möjligheter och utmaningar tidigt i processen. Vårt mål är att sätta människan i centrum genom att lyfta fram de sociala värden som är specifika för varje projekt och säkerställa att dessa blir en central del av gestaltningsprocessen.

barn i Sverige lever med låg ekonomisk standard

av landets totala befolkning bor i socialt utsatta områden

Identifiera styrkor och svagheter

Genom att tidigt identifiera och förstå projektets styrkor och svagheter kan vi säkerställa att varje projekt når sin fulla potential.

Lyfta fram projektspecifika sociala värden

Våra metoder hjälper oss att hitta de sociala värden som är specifika för varje projekt och förstärka dessa.

Kartlägga behov och belysa olika perspektiv

Genom att med människan som utgångspunkt identifiera och förstå de behov som finns, kan vi skapa arkitektur som är inkluderande och tillgänglig för alla.

Ta fram underlag för beslutsfattande

Vi levererar väl underbyggda analyser som ger beslutsfattare den information de behöver för att fatta kloka, informerade beslut, vilket säkerställer projektets långsiktiga framgång.

Vi erbjuder

Platsanalys

Våra hus- och landskapsarkitekter har stor erfarenhet av att ta fram olika typer av platsanalyser i varierande skalor. Vi inventerar, värderar, analyserar och visualiserar platsens förutsättningar och samband. Analyserna visar exempelvis på kopplingar till omkringliggande miljöer och områden samt identifierar kvaliteter och brister som kan utvecklas. De visar på vilka människor som tar platsen i anspråk, dess intressenter, flöden och olika rörelsemönster. Tillsammans med olika expertkompetenser tas analyser inom exempelvis trafik, ekosystemtjänster, kulturmiljö och topografiska förutsättningar fram. Analyserna ligger till grund för en gemensam plattform för beslut och ställningstaganden oavsett storlek på projekt. Ofta ingår analyserna i ett planunderlag eller gestaltningsprogram.

Barnkonsekvensanalys (BKA) och integrerad BKA (IBKA)

En barnkonsekvensanalys (BKA) är ett verktyg som syftar till att omsätta FN:s barnkonvention i handling. Det handlar om att kartlägga och analysera en plats utifrån barnens perspektiv.  

Vi utför barnkonsekvensanalyser där vi metodiskt belyser barns fysiska och sociala förutsättningar för den aktuella platsen. Analysen består av flera delar: En kartläggning över lagstiftningar, aktuell forskning och dialog med barn där de själva får framföra sina synpunkter. Resultatet av analysen utgör sedan ett beslutsunderlag i planprocessen i syfte att stärka att barnens behov tas tillvara.

Socialt värdeskapande analys (SVA)

En socialt värdeskapande analys är en analysmodell för hur de sociala frågorna kan integreras i stadsutvecklingsprocesser. Genom att identifiera vilka effekt- och projektmål som är aktuella för en plats hjälper analysmodellen oss att säkerställa att det vi planerar och bygger tar hand om sociala och kulturella värden för människor och samhället på en plats eller i ett område.

PÅ ÅWL är vi vana att ta fram SVA-modeller där vi fungerar som processtöd i samtliga skeden samt skriver analysera resultat och skriva rapport.

Social konsekvensanalys (SKA)

Social konsekvensanalys (SKA) är en analysmodell som beskriver vilka de sociala konsekvenserna blir i ett stadsutvecklingsförslag. Med hjälp av analysen får vi fördjupad förståelse av platsen och kan identifiera centrala aspekter som måste beaktas i det fortsatta arbetet för människor, som exempelvis trygghet och inkludering.

Jämställdhetsanalys

En jämställdhetsanalys syftar till att säkerställa att det offentliga rummet är till för alla. Detta innebär att bedöma hur väl miljön är anpassad för olika grupper och att identifiera eventuella hinder som kan påverka tillgången för personer med olika kön, ålder eller funktionsnedsättningar.  Målet är att skapa miljöer som är både funktionella och rättvisa, och som möjliggör individers frihet och valmöjligheter.

Friyteanalys

En friyteanalys är en metod för att utvärdera tillgången och kvaliteten på olika typer av fria ytor i ett område, såsom parker, lekplatser, grönområden och andra offentliga platser. Syftet med en friyteanalys är att säkerställa att invånare har tillgång till tillräckligt stora och välutformade fria ytor som bidrar till rekreation, sociala möten och god hälsa.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med analyser?

Emma Hulaund

Emma Hulaud

Arkitekt SAR/MSA,
Social hållbarhetsexpert

+46 700 44 95 53
emma.hulaud@awlark.se


Emilia Hallin

Arkitekt SAR/MSA
Social hållbarhetsexpert

+46 732 32 54 35
emilia.hallin@awlark.se





Några av våra projekt

  • Vågen – Förskola och äldreboende

    Vågen – Förskola och äldreboende

    FÖRSKOLA OCH BARN ÄLDREBOENDE/VÅRDBOENDE SOL- OCH DAGSLJUSanalyser STÄRKA BEFINTLIGA KVALITETER I området Fyrklövern, Upplands Väsby, tar vi nästa steg i att skapa en levande och inkluderande miljö där generationer kan mötas och utvecklas. Tillsammans med Hemsö har vi utformat en byggnad som kombinerar förskola och äldreboende – en plats där barn och äldre kan dela…

    Läs mer

  • Bergahöjden

    Bergahöjden

    Bergahöjden 4 är ett nytt bostadshus i Österåker, nära Åkersberga centrum, som tillsammans med de befintliga byggnaderna på platsen skapar ett komplett kvarter med rymliga utemiljöer och bostäder med hög kvalitet.  De tre huskropparna, med sina förskjutna volymer och varierande färger, bryter ner femvåningsskalan och skapar en varierad gatumiljö. Ambitionen var att gestalta husen så…

    Läs mer

  • Lövholmen

    Lövholmen

    På Lövholmen omvandlas det tidigare industriområdet till en tät, levande stadsdel med ca 1800 nya bostäder och lokaler för service, förskolor, kontor och kultur. Planen stärker kopplingarna inom området och till de omgivande stadsdelarna Liljeholmen och Gröndal. De tidigare slutna kajerna öppnas upp, vilket gör strandlinjen tillgänglig för allmänheten. Här skapas nya attraktiva målpunkter längs…

    Läs mer

  • Instrumentvägen, Örnsberg

    Instrumentvägen, Örnsberg

    Målet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för en levande stadsmiljö som är väl integrerad med omgivningen. Området ska förstärka Örnsbergs centrum som målpunkt och utveckla stadskvaliteter i gaturummen. Bevarande av områdets befintliga struktur och viss bebyggelse ger området karaktär och historisk anknytning. FlerbostADSHUS Förskola och barn Kulturmiljö Nya parker Transformation kontor I Örnsbergs industriområde…

    Läs mer

  • Bäckaslöv

    Bäckaslöv

    Kvarteret Garnisonen är ett innovativt träbyggnadsprojekt i stadsdelen Bäckaslöv i Växjö, där klimatsmarta lösningar och sociala värden står i fokus. Här skapas nya bostäder i ett unikt läge med gångavstånd till både stadsliv och grönskande naturområden. mobilitet INNOVATION KLIMAT NATURVÄRDEN Kvarteret är uppdelat mellan OBOS Kärnhem och Reliwe. Genom att ÅWL fick uppdraget att rita…

    Läs mer

  • Stansen 1, Södra Häggvik

    Stansen 1, Södra Häggvik

    Längs stambanan mellan Stockholm och Uppsala utvecklar ÅWL, tillsammans med Urban Minds, Södra Häggviks nya entré. Inom Stansen 1 planeras för ca 1000 bostäder, service, handel, kontor och förskolor i bästa pendelläge. Med uttalat höga ambitioner ska området utvecklas till en långsiktigt hållbar stadsdel, där fokus på klimat, mobilitet och sociala värden formar platsen. Södra…

    Läs mer