facebook

Projektstöd

Vi vägleder dig som kund genom hela byggprocessen, från tidig planering till färdigställande. Vi har bred kompetens och experter inom allt från BAS-P, tillgänglighet till olika typer av beskrivare.


BAS-P

BAS-P (byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering) utses av beställaren för att samordna projektets projektörer i arbetsmiljöfrågor under planerings- och projekteringsfasen. BAS-P ser till att säkerställa att allt är på plats för en trygg arbetsmiljö när byggprojektet drar igång.

Med rollen som BAS-P är vi stöd för viktiga beslut i era projekt redan från början. Vi ansvarar för att all arbetsmiljöinformation når rätt personer – från arkitekter till byggarbetare – och ser till att alla är medvetna om säkerhetsåtgärder och eventuella risker innan byggstart. 

Vi utarbetar en dokumentation för projektet under planeringsfasen med målet att kommande arbeten med underhåll och drift är säkra och hälsosamma.  

Vårt arbete som BAS-P börjar med fördel redan tidigt i byggprocessen under till exempel programhandlingen. Som aktiv deltagare på projektmöten under SH/BH skeden är vår målbild att generera mindre jobb på slutet. Ju bättre kontroll och insyn kring arbetsmiljön desto bättre för projektets helhet.

Tillgänglighetssakkunnig 

Tillgänglighet är en grundpelare i ett jämlikt och rättvist samhälle. Alla miljöer, oavsett om de är nybyggda eller redan existerande, måste vara tillgängliga för alla – oavsett fysiska eller kognitiva förutsättningar. Det handlar om att skapa utrymmen där personer med nedsatt rörelseförmåga, syn, hörsel eller andra orienteringssvårigheter kan vistas utan hinder. 

FN:s konventioner om mänskliga rättigheter slår fast att ”alla har rätt att delta i samhällslivet.” Men för många personer med funktionsnedsättningar sätter trappor, otillgänglig information och andra barriärer stopp för just detta. Omkring 10 % av befolkningen har någon form av funktionshinder, som kan vara fysiska, sensoriska, psykiska eller medicinska. Hur miljön runt dem är utformad har en direkt påverkan på deras upplevelse av funktionsnedsättning. För att alla ska kunna leva ett fullvärdigt liv krävs ett samhälle som är anpassat efter deras behov. 

Med vår erfarenhet inom tillgänglighet kan vi hjälpa er att säkerställa att era miljöer är inkluderande och tillgängliga. Vi erbjuder stöd från tidiga skeden genom granskning av arkitekthandlingar och utlåtanden i detaljplaneskede till tillgänglighetsutlåtanden av befintliga byggnader. Vi hjälper er att navigera och uppfylla de lagar och regler som gäller, såsom PBL, BBR, SIS, och diskrimineringslagen, så att ni kan skapa miljöer där alla kan delta på lika villkor. 

— Tillgänglighetskonsultation

— Tillgänglighetsbesiktning av färdig byggnad (inför slutbesked)

— Tillgänglighetsutlåtande  


Vi strävar efter ett samhälle där miljöerna omkring oss inbjuder alla att vara delaktiga, där varje steg, varje yta och varje byggnad är skapad för att välkomna alla, oavsett förmåga.

Beskrivare

På ÅWL gör vi byggbeskrivningar för att säkerställa en hög nivå för era projekt. Vi ser byggbeskrivningar som ett viktigt och utmärkt verktyg inom byggprocessen för att styra projekten åt rätt håll.

Det är en positiv förstärkning under projekteringen när vi kan ha ett tätt samarbete mellan beskrivare och arkitekt. Den direkta kopplingen förenklar arbetet och snabbar på processen, då vi kan diskutera lösningar direkt med varandra.

Att vi samordnar byggnaden i textform för hela konsultgruppen där alla yrken sammanstrålar tycker vi är en självklar fördel. Med ökad insyn och förståelse för samtliga projektdeltagare höjs även kvalitetsnivån i sin helhet. Det är helheten som räknas trots eller just på grund av dagens höga grad av fragmentering inom byggandet.

Byggbeskrivaren från ÅWL har fördelen att vara en del av teamet som projekterar. Ibland kan det vara så mycket enklare att bestämma idén om en detalj i textform än på ritning. Vi har därmed verktyget för att förenkla och korta av vägen till en byggnad som motsvarar förväntningarna.

Självklart tar vi även rollen i projekt vi inte ritar själva. Vi erbjuder erfarenhet av många genomförda projekt och hög kompetens inom detaljprojektering såsom AMA och BSAB som är grunden för att hantera information i byggprocessen.


AMA-beskrivningar

Vi har stor vana att utföra tekniska beskrivningar och mängdförteckningar i våra projekt. Vi arbetar både i större och mindre skala då vi har projekt både för offentliga och privata beställare, på allmän platsmark och tomtmark. Vi erbjuder bland annat tekniska beskrivningar, mängdförteckning, tekniska beskrivningar med mängdförteckning, rambeskrivningar, granskningsstöd och utbildningsinsatser.  

På ÅWL har vi förmånen att ha flera landskapsarkitekter som är vana vid att ta fram tekniska beskrivningar och mängdförteckningar i våra projekt. 

Det är en kompetens som är väldigt efterfrågad och det finns en oerhörd styrka i att ha denna kompetens i huset, det gör att vi kan ha sömlösa och snabba processer.

Tillsammans har vi bred kunskap om AMA-beskrivningar och vi kan göra allt från tekniska beskrivningar, mängdförteckningar, rambeskrivningar till granskningsstöd och hålla utbildningar. Med utbildningsinsatserna hjälper vi till med tips och trix för att undvika dyra fallgropar.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med projektstöd?


Anna Jonasson

Arkitekt SAR/MSA, processutvecklingsansvarig

+46 704 01 36 09
anna.jonasson@awlark.se

Några av våra projekt:

  • Instrumentvägen, Örnsberg

    Instrumentvägen, Örnsberg

    Målet med detaljplanen är att skapa förutsättningar för en levande stadsmiljö som är väl integrerad med omgivningen. Området ska…

    Läs mer

  • Bäckaslöv

    Bäckaslöv

    Kvarteret Garnisonen är ett innovativt träbyggnadsprojekt i stadsdelen Bäckaslöv i Växjö, där klimatsmarta lösningar och sociala värden står i…

    Läs mer

  • Stansen 1, Södra Häggvik

    Stansen 1, Södra Häggvik

    Längs stambanan mellan Stockholm och Uppsala utvecklar ÅWL, tillsammans med Urban Minds, Södra Häggviks nya entré. Inom Stansen 1…

    Läs mer

  • Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

    Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

    Järvastaden är ett stadsutvecklingsområde i Solna och Sundbyberg, mellan Ursvik i väster och Ulriksdal i öster. Fullt utbyggd kommer…

    Läs mer