Fredriksdal

Projektet Fredriksdal ligger som avslutning av stadsbyggnadsprojektet Hammarby sjöstad, mot Skanstull och Gullmarsplan.

Huset gestaltas likt en 200 meter lång bågformad svart stenmur i nio till tio plan med grafiskt inskrivet mönster. Projektet möter de stora, stadsbyggnadsmässigt relativt hårda miljöer som utgörs av de stora broarna på platsen.

Mot gården har sedan en intimare miljö med trä och vit puts skapats och från den skyddade gården bjuds blickar ut över Hammarby kanal.

– Mot gården har även skalan brutits ner genom att huset trappas tillbaka i två steg, varav den nedre av dessa, med lägenheter i etage, har gets en gestaltning som ger känslan av att bo i ett tvåvånings radhus mitt i staden, säger Rasmus Billing från ÅWL.

Kontraster

Mot kajen och in genom en 18 meter hög glasportik i mitten av bågen, har väggarna klätts med gestaltad mönsterperforerad plåt.

Mönstret har naturinspirerat motiv med belysning bakom och kontrasterar det hårda materialet samt fungerar som en övergång mellan den hårdare utsidan och den mjukare insidan.

Projektet är Svanenmärkt och detta innefattar bland annat krav för husets uppvärmning, materialval, kemikalieanvändning och byggprocess.

 

Projektfakta

Byggaktör: Skanska Nya Hem AB
Byggentreprenör: Skanska Sverige AB
Byggnadsår: 2014-2016
Omfattning: Cirka 170 lägenheter
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Status: Inflyttat
Miljömärkning: Svanen
Foto: Felix Gerlach, Sten Jansin