facebook

Trekantens Terrass

I Gröndal, tio minuter från Stockholm City, ligger Trekantens Terrass. En byggnad som knyter an till platsens historiska anor genom bland annat en omsorgsfull och detaljerad tegelarkitektur.

Med fasaden av tegel kan man säga att Trekantens Terrass bejakar den tegelkultur som råder i Gröndal. Ett av förslagets kärnidéer var att göra en enkel arkitektur med mycket hög kvalité i material och detaljer.

Här förenas modern arkitektur med moderna bostäder på en historisk plats. Närheten till Mälaren ger dessutom tillgång till promenadstråk som bland annat leder till Vinterviken.

Unik inramning vid bergväggen

Omkringliggande byggnader representerar ett brett spann av historisk arkitektur. Därför var det viktigt att Trekantens Terrass både skulle passa in med befintlig bebyggelse, men även få en egen karaktär delvis genom omsorgsfullt utvalda detaljer.

Placeringen i suterräng, med huset inskjutet mot bergväggen skapar utrymme för en unik inramning, såsom gröna växter i pergola, trädäck och spännande belysning. Mellan huskropparna skapas en slags omfamnande miljö där det finns utrymme för lek och avkoppling.

– Läget är unikt, precis invid berget. Med tajta och intima gårdar, belysning, växter, trädäck och stenanläggningar har vi skapat en egen liten värld för dem som bor där. Takvåningarna blir pricken över i:et. Den största, om fem rum och kök, utrustas med en enorm takterrass där utsikten över Gröndal blir bedårande en varm sommarkväll i juli, säger Anna Månsson från ÅWL.

Projektfakta

Byggaktör: JM AB
Tegelentreprenör: SEHED
Stenentreprenör: Exklusiv Naturstensmontering AB
Byggnadsår: 2015-2016
Omfattning: 67 lägenheter
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Illustration: ÅWL Arkitekter
Status: Färdigt
Foto: Michael Perlmutter