facebook

Sjöutsikten

Projektet Sjöutsikten har fått sitt namn av en anledning. På en liten höjd, inte långt från Trosaåns utlopp, ligger 27 moderna bostäder fördelat på fem huskroppar på en höjd med vacker utsikt över hamnen och trädtopparna.

Mellan husen finns en gemensam gård som binder samman byggnaderna. Runt husen och ut mot omgivningen finns det gott om bevarade träd som både skärmar av och förenar husen. Vi har tagit vara på platsens förutsättningar genom att exempelvis låta befintlig vegetation och träd vara orörda så långt som möjligt. Tomten är till stor del naturtomt med en naturinspirerad gestaltning.

Organiska trähus i modern tappning
Den moderna arkitekturen i trä ger kvarteret en stark identitet som passar väl in bland den omkringliggande villabebyggelsen.

– Fasaderna är bruna och gröna för att smälta in fint i naturen och bland trädkronorna. Samtidigt som träfasaderna signalerar samhörighet med Trosas traditionella trähusbebyggelse har de en mer organisk design som ger en modern och nutida tolkning, säger Jacob Haas, ansvarig arkitekt.

Bostäderna på Sjöutsikten varierar i storlek från smarta tvårummare till generösa femrummare, med fönster och uteplatser som vetter åt flera väderstreck. För den som föredrar ett plan utan trappor är dessa lägenheter det perfekta valet.

Radhusen är däremot i två plan och har takterrass på toppen, varav flertalet dessutom har sjöutsikt. Vissa radhus har ytterligare ett plan under entréplanet som kan fungera som en egen lägenhet.

– Detta ger en stor flexibilitet för de boende och möjliggör att man kan bo i dessa lägenheter över lång tid och anpassa ytan efter olika behov, säger Jacob.


Ett generöst soldäck med svalkande pool

Det som gör Sjöutsikten till något alldeles extra och unikt är områdets eget SPA och de takterrasser som radhusen har med uteplats och grillmöjligheter. Mellan ett par av husen finner man SPA:t med både en uppvärmd pool och ett generöst trädäck. Här kan de boende njuta av kvällssolen under en stor del av året.

– Det är fantastiska boendekvalitéer vilket gör att de som flyttar in kommer bo kvar länge och på så vis även bidra med social stabilitet i området, avslutar Jacob.Projektfakta

Vad: Bostäder
Var: 
Trosa
Beställare: 
TAFAB
Byggnadsår: 
2023
Omfattning: 
27 lägenheter
Upplåtelseform: 
Bostadsrätter