facebook

Kristinebergs slottspark

Kan man både ha kakan och äta den? Ja, i Kristinebergs Slottspark på Kungsholmen är det fullt möjligt. Här har vi skapat en boendemiljö som både är urban och fridfull samtidigt.

Det bästa av två världar helt enkelt. Det urbana blir påtagligt med kvarterets butikslokaler, deli och närservice som skapar liv och rörelse i området. Samtidigt som den lummiga slottsparken intill skapar plats för lugn och ro, precis som kvarterets generösa och gröna innergård.

Kristinebergs Slottspark är en del av stadsutvecklingsområdet Nordvästra Kungsholmen och ligger mellan 1700-talsbyggnaden Kristinebergs Slott, Essingeleden och Drottningholmsvägen. En miljö som utmanar modern arkitektur att passa in i två världar, då och nu.

Projektfakta

Vad: Bostäder och bostadsgård
Var: Kungsholmen, Stockholm
Byggaktör:
Bonava
Byggentreprenör: Wästbygg AB
Byggnadsår: 2017–2019
Omfattning: cirka 180 lägenheter
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Foton: Jansin & Hammarling
Certifiering: Svanen

– Med sitt centrala läge med närheten till både pulsen vid Fridhemsplan och klippbad vid Fredhällsklipporna är det ett perfekt boendealternativ för dem som inte vill kompromissa, säger Bertil Molin, arkitekt.

Goda förutsättningar för ett hållbart liv

Ambitionerna har varit höga kring den ekologiska och sociala hållbarheten. Husen består av många miljösmarta lösningar som gör det lätt för de boende att leva ett hållbart liv. Hur då? Jo, bland annat med odling och planteringsmöjligheter på innergården, ett garage med platser att ladda sin klimatsmarta el-bil och rum med plats för återvinning och resurshållning. Alla material är noggrant utvalda och uppfyller Svanens höga krav.

– Kristinebergs Slottspark är ritad med omtanke för både människan och naturen. Att kvarteret är Svanenmärkt är ett tydligt kvitto på att det är en sund bostadsmiljö vi skapat, säger Tomas Westblom, arkitekt och dipl Svanensamordnare.

Arkitektur som uppmuntrar till grannskap och gemenskap

Ett levande grannskap med interaktion och möten har varit en av de viktigaste byggstenarna för det här projektet. Innergården är en naturlig mötesplats för grannarna där vi har lagt extra krut för att få till en gemytlig och hemtrevlig atmosfär.

Mitt på gården står Gårdshuset, ett specialdesignat hus med stora glaspartier och utblick mot gårdens grönska. Gårdshuset är utrustat med pentry som möjliggör för de boende att anordna middagsbjudningar, fester, men även läxläsning eller hemarbete.

Innergården är en perfekt plats för odling och trädgårdsliv. Det finns fler odlingslådor för de boende att plantera och odla sina egna kryddor och grönsaker i.

– Man ska kunna gå ner på innergården och känna att det är en del av sitt boende, som en förlängd arm av sitt hem. Här vill man påta i odlingslådorna eller kanske bara snacka med grannen en söndagseftermiddag i pergolan, säger Sara Revström, landskapsarkitekt.

Livskvalité på alla plan
Bostäderna är yteffektiva och flexibla vilket innebär att man kan bo där över lång tid. De boende kan utnyttja sina kvadratmetrar till deras specifika behov som kan variera över tid. Extrarummet som finns i en del av lägenheterna kan exempelvis användas som arbetsrum, gästrum eller barnrum.

– Vi vill att kvarteret blir varierat med olika målgrupper. Allt från förstagångsboende, småbarnsföräldrar till pensionärer, därför finns det allt från smarta planerade små ettor till luftiga och rymliga femmor, säger Bertil Molin.

Alla lägenheter har en uteplats, balkong eller terrass och nästan alla treor och fyror har en genomgående planlösning med fönster i två väderstreck. Bor man i Parkhuset, som vetter mot Kristinebergs Slottspark, får man dessutom en fin utsikt över den frodiga och grönskande parken.