Sigma
Ett kontor som förenar hållbarhet, omtanke och industriell själ
I hjärtat av Norrköpings historiska industrilandskap har ÅWL Arkitekter ritat ett kontor som speglar en unik kombination av hållbarhet, hemtrevnad och funktionalitet. För ÅWL, fastighetsägaren Castellum och hyresgästen Sigma blev projektet en resa präglad av nära samarbete och en gemensam strävan efter att skapa en arbetsplats som är lika inspirerande som den är hållbar.
– Vi ville forma ett kontor som inte bara möter dagens krav på hållbarhet, utan som också blir en plats där människor trivs, finner ro och känner sig hemma. Det handlar om att skapa en helhet där varje detalj är omsorgsfullt genomtänkt.
Lukasz Krupinski
Ansvarig arkitekt på ÅWL Arkitekter
Återbruk och omtanke i varje val
Projektets hållbarhetsfokus genomsyrade hela processen. Castellum, som har återbruk som en central del av sitt arbete, var en stark drivkraft bakom beslut att bevara och förädla så mycket som möjligt. Exempelvis målades pentryskåp om istället för att bytas ut, och golv kompletterades med återanvända plattor. Second hand-möbler skapade en miljö där inredningens historia fick en ny kontext.
Det nära samarbetet mellan ÅWL, Castellum och Sigma skapade en smidig arbetsprocess där beslut om allt från planlösning till inredningsdetaljer togs i kontinuerlig dialog. Det inkluderade till och med gemensamma shoppingturer för att hitta allt från soffor till kuddar!
En plats för inspiration och välmående
Sigma hade tre tydliga ingångsvärden som ÅWL vävde samma till en helhet. Pelarna som konceptet vilade på var:
- WOW-effekt: Det var viktigt att miljön skulle beröra. Här fick bland annat den höga betonghallen en central roll med sin ”kyrkoeffekt”. Den förädlades och förstärktes för att öka den visuella effekten.
- Hemmakänsla: Sigma ville att kontoret skulle ha en tydlig hemmakänsla. Genom att integrera mjuka textilier, soffgrupper och en varm färgskala skapas en trygg, lugn och trivsam atmosfär.
- En stressförebyggande miljö: Som konsulter kan arbetsvardagen vara både stressig och pressad. Därför var det viktigt att kontoret erbjöd en stressförebyggande miljö. Sociala ytor utformades därför med dämpad belysning och varma ljusnivåer för att skapa en lugnande effekt. De djupa fönsterbänkarna, med mjuka dynor och utsikt över vattenfallet och industrilandskapet, skapar också stilla platser för återhämtning.
– Projektet är självklart präglat av stöd från forskning om hur vi som människor fungerar. Det är viktigt att utgå ifrån vad som får oss som människor att känna inspiration och kreativitet, vad som ger oss möjlighet till reflektion och samtidigt vara produktiva. Konceptet hjälpte oss att under hela resan hålla rätt fokus för att skapa en miljö som stöttar alla de behov som medarbetarna hade.
Frida Johansson
Arkitekt ÅWL
En sista viktig pusselbit var att både stärka och bibehålla den industriella känslan i lokalen. Därför knyter både inredningsdetaljer och konst an till Norrköpings historiska industrilandskap.
Både kontor och verkstad
En spännande aspekt var att Sigma hade behov av både kontorsplatser och en verkstad, därför skapades två huvudsakliga arbetsmiljöer. En ljusare och mer luftig huvudyta med kontorsplatser och en separat verkstad anpassad för tekniskt arbete.
– Att rita kontor är alltid spännande. Förutom att kontoret ska lyfta företaget och dess varumärke ska det självklart fungera i vardagen. Därför är dialogen så avgörande och i det här fallet var det extra kul att få arbeta så nära brukarna under hela processen.
Dario Alonzi
Arkitekt ÅWL
Projektfakta
Vad: Sigma Industry AB kontor
Var: Norrköping
Beställare: Sigma Industry AB, Castellum
Genomförande: 2023/2024
Omfattning: Hyresgästanpassning, inredning
Foton: Felix Gerlach