facebook

Ekbacken

I Rindö Hamn har ÅWL ritat Ekbacken, 13 radhus i en unik skärgårdsmiljö med historiska anor. Husen har placerats mellan befintliga ekar och det gamla vattentornet i tegel. Från sina terrasser har de boende utsikt ner mot småbåtshamnen och den glittrande fjädern.

Radhusen har fått en modern och stilren design som ramar in det dagliga livet. Radhusen har byggts i två längor och två olika storlekar: 2-planshus om 106 kvadratmeter för 4 rum och kök och 3-planshus om 139 kvadratmeter för 5–6 rum och kök. Till varje radhus finns carport, två utomhusförråd, insynsskyddad terrass och en liten entréträdgård. Husen i tre plan har också en takterrass med kvällssol.

– Målsättningen var att skapa attraktiva radhus med modern arkitektur i skärgårdsmiljö. Radhusen kompletterar bostadsrätterna i de ombyggda kasernerna på det gamla regementsområdet på Rindö, säger Lars Werner på ÅWL och fortsätter:

– Projektets utmaningar har varit att ta vara på platsens förutsättningar. Som att placera husen i en historisk miljö med stora naturvärden, till exempel ekarna, samt att hitta bostadsvärden oavsett placering på tomten. Dessutom har Vasallens önskemål varit att bygga radhus med modern och självständig karaktär.

Med utblick mot hamnen

Merparten av radhusen ligger bakom ekbacken och med utblickar ner mot Rindö Hamn, antingen från entréplanets terrass eller från övervåningens burspråk. Bakom dessa ligger fyra radhus med tre våningar, det vill säga de har fått en extra våning med takterrass för att även dessa hus ska få utblickar ner mot hamnen och fjädern.

Den moderna karaktären består av förskjuten taknock, liggande panel i två dimensioner, fönstersnickerier i samma kulör som fasadpanelen samt generösa glasytor i något av rummen på alla plan. Dessutom har husen röda fasader på tre sidor mot den omgivande naturen, men mot entrégatan är husen ljusgrå – en liten överraskningseffekt för förstagångsbesökaren och ett sätt att låta morgon- och kvällssolen reflekteras mot den motstående huslängans entrésida.

Inte att glömma är detaljerna som tillför något extra. Bland annat präglas fasaden av ett mönsterspråk där den liggande panelens linjer ger en levande och subtil effekt – ett tydligt exempel på hur det lilla i det stora påverkar arkitekturens uttryck.

Projektfakta

Byggaktör: Vasallen Vaxholm AB
Byggentreprenör: Totalprojekt AB
Byggnadsår: 2016
Omfattning: 13 radhus
Upplåtelseform: Äganderätt
Illustration: ÅWL Arkitekter
Foto: Sten Jansin
Status: Färdigt