facebook

Åstranden 5

Beläget vid Bällstaviken i Stockholm ligger Åstranden 5; ett tidigare industriområde som förvandlats till ett urbant stråk med både arkitektonisk ambition och eftertänksamt utformade grönytor.

För att göra nytta både av platsens tomtyta, tillgången till vattenrummet och närmiljöns inspirerande industriella uttryck gjorde vi i arbetet med Åstranden 5 analyser i form av workshops och gemensamma studiebesök, samt iakttog lyhördhet i dialogen med Stadsbyggnadskontoret och byggherren Skanska. Med ÅWL:s dubbla styrka av både bostadsarkitekter och landskapsarkitekter kunde vi tidigt få en helhetsbild av uppgiften och lösa den tillsammans med all önskvärd kompetens.

Bostäder

2

LOKALER

HUS

12000

KVM BTA

– Utmaningen med Åstranden 5 var att utifrån den långsmala, kilformade tomten tillgodose med både bostäder och bibehållen strandpromenad, allt utan att blockera vare sig genomflödet av ljus eller rörelsen mellan bostäder och vattenrum. Beslutet landade på idén om tre sammanbundna punkthus vars placering tillät siktlinjer mellan husen och Bällstaviken.

Tomas Westblom
Uppdragsansvarig arkitekt ÅWL

Stadsbyggnadsprinciper

Längs med strandparken och vid gatan är byggnaderna i mänsklig skala.

Lokalerna ligger i bottenvåning mot lokalgata för att befolka platsen och skapa trygghet.

Allmänna stråk för kommunikation mellan gata och strandpark.

Urbant stråk och grönt stråk. Byggnaderna är synliga från långt avstånd

Husens gemensamma utformning

Husens frontsida vätter mot Karlsbodavägen. För att införliva en mer stadsmässig, urban känsla upprättades en sammanlänkande mur mellan längans tre fristående punkthus. Muren fyller en dubbel funktion genom att både förstärka gatans böljande kurvatur med sin linjering och samtidigt värna om lugnet i gårdarnas privata sfär.

Ur stadsbyggnadsperspektiv var det viktigt att sammanbinda den stadsmässiga sidan med möte mot vattenrummet. På motsatt sida smyger en tunn promenadremsa utmed Bällstaviken och tillgängliggör ett tidigare tillslutet stråk av motion och rekreation längs det grönskeklädda vattenbrynet. Här ligger tomterna delvis upphöjda på en platå, samtidigt som skalan sänkts genom en envåningshög utbyggnad. Detta förser de boende med generösa uteplatser som försiktigt närmar sig vattenstråket.

Visuell inverkan på volymerna

I motsats till bottenplanets utåtgående förskjutning, har det översta våningsplanet tvärtom en indragen våning. Denna volymförändring i fasaden medför en något mindre massiv siluett, samtidigt som det förlänar dessa lägenheter nöjet av en djup takterass. Varje våning rymmer fyra till fem lägenheter i en storleksskala mellan ettor och fyror, därtill finns en viss flexibilitet inplanerad i planlösningen vilken möjliggör en omvandling av treans rikt tilltagna klädkammare till ett extra rum för den framtid som så kräver.

Stadsmässig frontsida, vattenrum i ryggsida

För att nå målbilden att även bidra med en kvalitativ upplevelse för gångtrafikanterna, har vi bland annat gjort vinst av en sinnrik syn på betongens utformningsförmåga. En tegelinfattning i betongen på sockelvåningen skapar ett mönster av ”flätat” tegel som löper organiskt runt hela huset. Stenarnas variation och proportion bidrar med en taktil känsla som skapar omväxling och detalj i stadsmiljön, samtidigt som de bidrar till att ta ner fasadens proportioner till en mänskligt greppbar skala.

Under fönsterpartierna vilar en matrisgjutning där betongen bär motivet av en sinusvåg. Den skuggverkan som uppstår i motivets fåror skänker fasaden ett nyanserat ljussceneri över dygnets dager. Fönsteravsnitten är å sin sida omgärdade av ett våningshögt reliefmönster som ”härmar” elementskarven och lurar ögat att tolka skarven som en del av mönsterbilden. Repetitionen i monteringen ger ett uttryck av grafisk dynamik som ytterligare bidrar till att integrera och dölja elementfogarna i utformningen.

Med sin fria sikt mot Bällstaviken öppnas de smala gårdarna mot en generös vy av vatten och grönska. Den släntande höjdsättningen skapar en mjuk övergång mot vattenrummet med trappor som länkar samman gård och strandpromenad, något som skapar en ombonad koppling mellan gårdslivet och de som passerar längs med Bällstaviken

Jenny Fält
Handläggande landskapsarkitekt, ÅWL Arkitekter

Samverkan på alla plan


Ytterligare en aspekt som spelat stor roll i arbetet har varit att under alla skeden ha en BIM-modell på rätt nivå för att bistå med den information som varit eftersökt i varje skede. Det har bidragit till klarhet rörande allt från grundläggande kollisionskontroll och samordning, till underlag för Skanskas kalkylavdelning. Dessutom har täta avstämningar mellan ÅWL:s BIM-ansvarige och Skanskas egen BIM-grupp underlättat att anpassa modellerna efter aktuellt innehåll löpande genom hela arbete.

Det finns flera saker i det här projektet som jag känner stolthet över. Att bygga på en så svår och komplex mark har varit en utmaning, vilket gör mig särskilt glad över att vi har lyckats förbättra området och göra det till en tryggare plats att vistas på. Det stora intresset från allmänheten och faktum att kunder har valt vårt projekt framför andra närliggande är verkligen ett bevis på att vi lyckats skapa bra och attraktiva bostäder.

Martin Ängfors
Projektutvecklare, Skanska



Kontaktpersoner:

Bertil Molin
Ansvarig arkitekt fram till systemhandling

Tomas Westblom
Ansvarig arkitekt från systemhandling

Jenny Fält
Handläggande landskapsarkitekt


Projektfakta

Vad: Flerbostadshus, bostadsrätter
Beställare: Skanska
Storlek: 107 lägenheter och 2 lokaler
Status: Inflyttat
Teamet: Bertil Molin, Tomas Westblom, Jenny FältFredrik Ericsson
Fotograf: Sten Jansin och Kaspar Hammarling