facebook

Åby Ängar

Kombinationen av ett småskaligt kvarter som samtidigt har urbana kvaliteter var ambitionen för det nya kvarteret Åby Ängar.

Sagt och gjort. Här har vi skapat en attraktiv boendemiljö som har tillgång till båda delarna. De nybyggda bostäderna ligger i hjärtat av Åby Ängar, en urban stadsdel i Vallentuna med småstadens känsla av närhet med en mänsklig skala. En kort promenad tar dig till Vallentuna station och Roslagsbanan som når Stockholm på en knapp halvtimme.

I detta kvarter har vi ritat 64 hyreslägenheter med både butikslokal och ett gemensamt aktivitetsrum i gatuplan. Byggnaden är placerad längs en vägkurva med en liten men tydlig vinkelknäck, som definierar stadskvarteret vilket ger en urban känsla till gaturummet. Kvarteret ska upplevas som småskaligt samtidigt som det ska finnas en stabilitet i gestaltningen. Byggnaden är ett välgörande inslag, där de flesta grannhusen är formade som enkla lamellhus.
– De höga entréhallarna, sockelbandet av galvaniserad plåt och den uppglasade lokalen på gaveln ger byggnaden ett klassiskt stramt uttryck och upplevs som väl förankrad i gatan. Entrévåningens öppenhet skapar ett livfullt möte mellan byggnad och gata, säger Johan Nylind, som tillsammans med Bertil Molin är ansvariga arkitekter i projektet.Husets båda sidor ger fina kontraster. Med en stram och tydlig stadsmässighet mot gatan och en mjukare och lugnare gårdssida. Gårdssidan är södervänd och skyddad med generösa balkonger som visar livet i huset. Nere på gården finns gott om plats för både lek och samvaro. Gården ansluter till ett äldreboende och stadsdelen i stort får en bra mix av boendetyper, upplåtelseformer och människor i olika åldrar.

Går vi in i lägenheterna kommer man märka att inget är lämnat åt slumpen. De är noggrant utformade med tanke på praktiskt användande, med siktlinjer, utblickar och tydliga rumsligheter. Det har varit stort fokus på generösa ljusinsläpp och trevliga utsikter för samtliga lägenheter. I gavellägenheterna har man till och med lyxen att ha fönster och utblickar i tre väderstreck.


– Gedigna materialval, fina ljusinsläpp och en sober enkelhet har varit ledord för utformningen både utvändigt och invändigt, avslutar Bertil Molin


Projektfakta

Kund/beställare: Åke Sundvall AB, sålt till HEBA Fastighets vid färdigställandet
Omfattning: 64 hyreslägenheter
Färdigställd: Hösten 2021
Var: Åby Ängar, Smidesvägen 6A-6C, Vallentuna
Foto: Jansin & Hammarling