facebook

Arkitektbranschen gör mig stolt när omvärlden brinner

Inledningen på 2022 har verkligen handlat om perspektiv och kontraster. I dagarna kom IPCC:s senaste klimatrapport som säger att läget nu är irreversibelt, samtidigt rapporterar media om en ny historisk rekordnivå för koldioxidutsläpp under 2021. Vi tänker förstås på våra långsiktiga mål om att förändra byggtraditionen och att skapa bättre förutsättningar för planeten att återhämta sig. Denna strävan, med alla sina positiva attribut som möjlighet till utveckling, innovation och rättvisare fördelning, hamnar dock i skuggan av allt mänskligt lidande som sker i vår närhet just nu. Attacken mot Ukraina, invasionen av människors frihet och drömmar, är i sin förfärligaste form en påminnelse om hur viktigt det är med trygghet, ett hem och inte minst tillgång till grundläggande behov som sjukvård och tak över huvudet.

Omvärldsläget sätter vårt dagliga arbete i perspektiv. På många sätt får vi öva på att ha flera tankar i huvudet samtidigt och balansera sanning mot hotet från lögner. Det kan vara svårt att acceptera att vi varit för dåliga på att mota klimatutmaningarna såväl som hotet mot demokratin, men vi får inte ge upp hoppet om att förändring är möjligt. Den gemensamma nämnaren i både klimat- och säkerhetsfrågan, mycket som vill ha mer, gör möjligen att vi blundar för självklarheter.

”Det kan vara svårt att acceptera att vi varit för dåliga på att mota klimatutmaningarna såväl som hotet mot demokratin, men vi får inte ge upp hoppet om att förändring är möjligt.”

I stället för att stoppa huvudet i sanden och ge efter för denna girighet är vi skyldiga att upprätthålla våra mål och ambitioner att göra världen bättre när andra makter gör det motsatta. Kanske blir vardagen aldrig normal igen, kanske får vi lära oss att leva med dessa kontrasterande makter. Men vi måste fokusera på att göra det vi kan, i vår del av världen, i vår vardag. Jag är stolt över arkitektbranschen som går ihop och agerar när det behövs som mest. Vi på ÅWL har valt att stötta Röda Korsets och UNHCR:s arbete och vi ser många fina initiativ som insamlingar och gåvor från kollegor och företag för att stötta Ukrainas utsatta och behövande.

I dessa tider känns det extra viktigt att vårda och påminna oss om våra värderingar – initiativ, mod och omtanke. Så länge hjärtat är drivkraften bakom dessa är jag övertygad om att vi gör vad vi kan för ett bättre och rättvisare samhälle och värld.

 

Cecilia Holmström
17 mars 2022