Tre övningar i cirkularitet med landskapsarkitekten Zara Moberg
Som i samhället i övrigt pratar vi i arkitektbranschen mycket om hållbarhet. Ett av sätten som samhället kan bli mer hållbart på är genom cirkularitet – alltså återbruk och samutnyttjande av resurser på olika vis. Vi är övertygade om att vi alla, om några år, kommer att återanvända och dela på resurser mer än vad vi gör idag. Att göra det är just nu ovant för många av oss och generellt saknar vi både kunskap och vana i cirkulärt beteende. Därför kommer här tre övningar i cirkularitet som är roliga och trevliga att pyssla med i höst- och vintermörkret!
Plantera ut hyacinten
För mig, som för många, hör hyacinter ihop med december månad. Men det fina behöver inte vara slut bara för att december tar slut – lökarna kan sparas och återanvändas i den egna trädgården eller till bostadsgården.
Såhär gör du: När hyacinterna blommat över efter jul låter du dem vissna ner. Sen tar du försiktigt bort krukan och jorden från löken, som du sen lägger på ett torrt och svalt ställe. Spara löken eller lökarna till nästa höst då det är dags att plantera ut dem. Mitt råd är att sätta dem någonstans riktigt nära en plats där du gärna slår dig ner på för att njuta av vårsolen. När våren sen kommer, och många vårar efter det, kan du sitta nära hyacinterna som slår ut och lukta på blommorna.
Byt skräp mot kol
Stockholms stad driver en modern, effektiv kolmila i Högdalen. Varför? Jo för att biokol, alltså vanligt träkol, är jättebra att ha i marken som du planterar i. Det avger näringsämnen långsamt, håller fukt i marken samtidigt som det håller den luftig. Om du vill ha kol att blanda i dina planteringar kan du åka till anläggningen och hämta. Genom att gräva ner kol, som bryts ner långsamt, skapar vi dessutom kolsänkor i marken. Det är med andra ord en insats som gynnar alla på alla nivåer. Du kan också lämna av trädgårdsavfall på stadens anläggning. På så sätt bidrar du ännu mer till kretsloppet. Läs mer om anläggningen och om hur du går till väga här: http://www.stockholmvattenochavfall.se/aktuellt/utvecklingsprojekt/biokol2/
Föröka en krukväxt
Genom att ta sticklingar eller dela på växter får du nya plantor. Det är enkelt och är varken tids- eller resurskrävande. När du sett att din nya lilla planta klarar sig och den har fått ordentliga rötter kan du sätta över den i en kruka och ge bort den som present. Eller varför inte anordna sticklingbyte med vänner, grannar eller kollegor?
Hur man förökar sin krukväxt är olika beroende på växt. Det jag brukar göra är att jag luskar ut växtens vetenskapliga namn och sedan söker jag på det på youtube. Då får jag också ofta lite bonusinfo om hur jag ska sköta om växten.
Som jag upplever det är vi alla överens om att vi vill ha hållbara samhällen. Det svåra är hur vi ska uppnå det. De här tipsen, eller övningarna, är tre sätt att börja. Och kanske ger det nya uppslag till hur vi kan leva mer cirkulärt?
Ha en riktigt fin vinter!