facebook

Fyra tips för ett vårfint hem!

De flesta av oss spenderar nu mer tid hemma än vanligt och därför är det viktigare än någonsin att hemmet är så trivsamt som det går. När vårsolen tittar fram utanför fönstret och grönskan börjar spira skapas många möjligheter att med enkla medel piffa upp både inne- och utemiljön omkring sig. Bara med hjälp av växter kommer man långt. Vi bad två av våra landskapsarkitekter att berätta vad deras fyra bästa vårtips för hemmet är!

1. Förodla till balkongen eller pallkragen

Nu är tiden inne för att börja förodla växter till balkongen eller pallkragen. Växter som passar bra att odla på balkongen är sallad, tomater, persilja och andra kryddor, men också blommor som luktärt och sommarblommor som kan växa i kruka. Förodla dina växter inomhus tills vi har helt frostfria nätter.
– Till mina balkongväxter brukar jag köpa speciell jord som är extra bra för odling i krukor det finns att köpa i de flesta blomsterbutiker. Om du redan nu vill ha lite grönska på balkongen skulle jag rekommendera att plantera ut penséer eller lökväxter i krukor, dessa klarar av några enstaka minusgrader, säger Karin Axi, landskapsarkitekt.

 

2. Ta med våren in!

Nu finns det gott om blommande lökväxter och kvistar med forsythia, videung och körsbärsblommor som man med fördel kan plocka med sig in och sätta i vaser. Många beskär sina träd just nu, så kanske kan man få en kvist av någon om man inte har en egen trädgård. Annars går det oftast att köpa i den lokala blomsteraffären.
– Jag brukar kombinera kvistar med snittblommor och använda en variation av vaser för att få till en fin blandning. Ofta sätter man alla snittblommor och kvistar i en stor vas men det kan vara lika fint att använda små och många vaser, säger Jenny Fält, landskapsarkitekt.

3. Plantera om

Ge dina krukväxter lite extra kärlek genom att plantera om, ta bort fula blad och ge lite extra växtnäring. Detta kommer ge dina växter ett lyft och ännu mer grönska i hemmet.
– Jag har alltid pelargoner hemma och brukar vid den här tiden på året börja förbereda dem för våren. Klipp ned dem, ge lite ny jord och ställ dem ljust så kommer du att ha nya friska skott om några veckor, säger Karin Axi, landskapsarkitekt.

 

4. Påskpyssla

Det är snart påsk och många börjar nu att dekorera hemmen med målade ägg, fjädrar och kycklingar. Ett kreativt sätt att använda sig av sina målade ägg är att göra om dessa till krukor, öppna toppen av ägget och fyll på med jord. Så sedan krasse eller ärtskott som snabbt växer till sig och kan läggas på frukostmackan.

 

Vi vill passa på att önska er alla en trevlig vår och påsk där hemma!