facebook

Borta bra men hemma bäst?

Kanske är det först nu när vi tvingats lämna kontoret och sätta upp vår egen arbetsplats i hemmet som vi ser fördelarna med att tvingas till kontoret om morgnarna. Men våra nya hemmakontor är inte alltid riktigt förberedda för oss, så vilka små förändringar kan du enkelt göra för att höja produktiviteten och skapa bättre arbetsförhållande hemma? Sven Ostner, arkitekt och kontorsstrateg på ÅWL, ger dig några handfasta tips!

En av de stora farorna med att jobba hemma är dels att vi lätt blir distraherade av annat när jobbet känns motigt, dels lätt hamnar i en blandning av jobb och fritid när jobb blandas med den privata sfären. Med risken att man arbetar hela tiden. Strategier för ett effektivt hemmakontor är individuella, så var och en behöver hitta sitt sätt.

Men det finns ett antal knep som underlättar hemmaarbetet:

1. Tider
Arbete som kräver en hög grad av koncentration bör utföras på morgonen. Vår dygnsrytm innebär att vi är mest fokuserad fram till lunch. Efter lunch kan vi vara mer sociala eller utföra kreativt arbete.

2. Dagsljus
Särskilt ljuset på morgonen hjälper oss att bli pigga. När vi sitter på hemmakontoret finns mindre anledningar att röra på sig utomhus än vanligt. Det är därför extra viktig att gå ut minst en gång om dagen och gärna sitta så att du får dagsljus vid din arbetsplats.

3. Intervaller
Dela upp stora arbetsuppgifter i mindre delar och bocka av när ett delmoment är avklarat. På så sätt är det lättare att komma igång och behålla fokus.

4. Ordning
Håll ordning på din arbetsplats. Det är inte bara en stilfråga, hjärnan blir distraherad av virrvarr även om vi inte tänker på det.

5. Natur
Växter renar inte bara luften utan bidrar dessutom till minskad stress och därmed till en bättre arbetsmiljö. Se till att ha gröna växter där du sitter.

6. Färg
Möjligheten att använda färgpsykologi i hemmet är såklart begränsat, men försök att inte ha något rött vid arbetsbordet. Forskningsrön visar att rött gör det svårare att börja med en krävande arbetsuppgift och att vi får det svårare att tänka logisk.

7. Ljud
För att undvika akustiska störningar eller för bättre koncentration är det ibland bra att lyssna på musik. Bäst lämpat är musik med 50 till 70 bpm som motsvarar en avslappnad puls. Hjärtat puls anpassas nämligen efter ett tag till musiken. Ljud från naturen är också lugnande. Fördelen med hemmakontor är att du nu kan bestämma din egen jobbmusik!

8. Doft
Dofter påverkar oss omedvetet och är ett bra sätt att förbättra arbetsprestationen. Kaffedoft ger oss energi, även om du inte dricker det (experiment visar att det är till och med funkar för råttor). Citrondoft höjer koncentrationen och glädjen. Effekten får man redan när man lägger en citron eller apelsin på sin arbetsplats. Kan man använda en doftlampa har man fler möjligheter. Pepparmint är till exempel bra för att hålla oss alerta.

9. Ergonomi
De flesta av oss har inga ergonomiska kontorsmöbler hemma, men det behöver inte vara ett problem. Viktigare än den rätta hållningen är rörlighet för det är stillasittandet som är det största problemet. Alla hållningar är ok så länge man byter position efter 20–30 minuter. Läs en text i soffan, prata i telefon stående och skriv e-brev i sovrummet. Tänk på ditt hem som ett aktivitetsbaserat kontor, det vill säga en kombination av en fast arbetsplats med ”break out areas”. Samtidig är traditionella ergonomiska rekommendationer inte fel. Det är till exempel skadligt för nacken att jobba med en laptop som har skärmen mycket lägre än ögonhöjd.

10. Se möjligheterna
Det gäller att göra det bästa av situationen och även se potentialen och de positiva aspekterna. Man behöver inte åka kommunalt och stressa till kontoret på morgonen. Man kan jobba i sin egen miljö som känns trygg och har lite mer frihet i hur arbetsdagen ser ut. Så länge man går ut varje dag och rör på sig samt att man upprätthåller sociala kontakter kan det blir en positiv erfarenhet.

Även för ett företag kan det medföra positiva aspekter så länge man ger stöd till sina medarbetare, både mentalt och tekniskt. Samtidig som man har många utmaningar finns möjligtvis ett tillfälle för strategiarbete, kreativa processer och ett nytt fokus på affärsutvecklingen och de digitala verktygens möjligheter.

 

Men vi hoppas såklart att vi snart ska kunna återvända till våra arbetsplatser. Skulle ni vilja veta mer om hur rum kan vara ett verktyg för att stödja människor och hur ett företags verksamhet påverkas av kontorets utformning så berättar vi gärna mer.

Vår arkitekt och inredningsarkitekt Lukasz Krupinskis egna hemmakontor