facebook

Balkongen – En urban oas

Efter ett halvår av mörker och minusgrader går vi nu äntligen mot ljusare tider. För många lägenhetsägare betyder det att det är dags att vårstäda balkongen. Eftersom nästan alla nybyggda lägenheter har antingen balkong eller uteplats vill jag dela med mig av mina tankar och tips om hur man får till den där härliga balkongen vi alla drömmer om!

 

En kravfri plats i hemmet

Jag tycker att balkongen ska få vara en plats där man kan få gå loss med färg och form och experimentera fritt utan hänsyn till rådande trender eller inredningsstilar. Balkongen kan vara en utmärkt plats att ställa det där sidobordet du ärvt av mormor, som du visserligen älskar men som kanske inte passar jättebra med resten av din inredning. Fyll helt enkelt balkongen med saker som gör dig glad!

 

Inred gärna med textilier

Tyg i form av kuddar, plädar och mattor ger den där sköna och ombonade känslan. Balkonggolv kan ibland kännas både kala och kalla, så mattor av alla dess slag är alltid en bra bas att jobba med. Och köp inte allting nytt – du har garanterat redan möbler och annat du kan njuta av på balkongen. Har du en takterrass eller balkongen högst upp i huset får du kanske vara lite mer försiktig med möblemanget, men då kan du istället maxa med växter. 

 

Låt växterna ta över!

En balkong måste inte vara perfekt, men däremot kan jag tycka att de härligaste balkongerna också är de mest prunkande. Det finns få saker som går upp mot att sitta omsluten av tät och bullig grönska. Balkongväxter känns svårt för många, men egentligen är det inte svårare än att man fyller planteringskärlen till bredden med jord och vattnar ymnigt och ofta under sommaren. Att vattna kan vara trist, men se på vattnandet som ett sätt att komma ner i varv och få njuta av sina växter. Det är få saker som är så avstressande. Balkongen blir som en urban oas där man kan sitta och koppla av, antingen själv med största kaffekoppen eller med nära och kära över ett glas och en bit mat.

Fyra snabba tips:


1. Var generös med färg, form och textur

Både vad gäller inredning och i växtval. Enda stället jag skulle hålla ner brokigheten är krukorna och andra planteringskärl.

2. Glöm inte att tänka doft

Få saker är så njutsamma som doften av kaprifol, blomstertobak eller heliotrop en sommarnatt på balkongen. Kryddväxter är också ett måste för doften: en basilikaplanta från ICA kan bli en doftbomb i en större kruka.

3. Ha många olika växter

Har du många krukor och kärl blir det mycket effektfullt att fylla varje kärl med många plantor av samma sort. Har du ont om plats så satsa på några få större kärl och komponera dessa enligt ”fillers, thrillers and spillers- regeln”; en växt som skapar strukturen (filler), en eller flera blommande växter som drar blickarna till sig (thrillers) samt en växt som får välla ut över krukan (spiller).

4. Var ekonomisk och köp fröer istället för plantor

Det är busenkelt att så på fönsterbrädet. Gör det i april så har du fullt med blommor till balkongen redan i maj. Eftersom du får fler plantor än som får plats, så får du dessutom massor av ”gå bort”- presenter till alla försommarens festligheter. Garanterat uppskattat!

Trevlig vår!

Patrik Olsson, landskapsarkitekt ÅWL Arkitekter

Patrik Olsson, landskapsarkitekt

Texten är skriven i ett samarbete med Nya boendet.