facebook

Kajen 5, bostadsgård

Mot Årstaviken, med fin utsikt över vattnet och Tantolunden ligger bostadsgården för Kajen 5. Här rullar gröna vågor ikapp med det närliggande vattnet.

Bostadsgården i Kajen 5 ramas in av ett u-format kvarter med sju- till åttavåningshus samt en högre del med 24 våningar. Gården ligger en våningshöjd ovan kajen och öppnar sig mot Årstaviken, med fin utsikt över vattnet och Tantolunden.

Bostadsgården är stilren och konceptuell med vågor i olika höjder som rullar ut mot Mälaren. Vågorna är klädda med gräs och låga marktäckande vintergröna perenner, som blommar upp i gult till våren. Passande till husfasaden i liknande nyanser.

Lavendel och glanskörsbärsträd

På några ställen finns träpartier infällda i kullarna, som fungerar som sitt- eller liggplatser för de boende. Murar runt uteplatser och stödmurar på kullarnas gavlar är av platsgjuten betong. Några mindre glanskörsbärsträd med sina vackra röda stammar växer på vågkullarna och lavendel kantar murarna kring uteplatserna. Längst fram mot vattnet, finns en generös yta med plats för långbord, när sommarkvällar lockar till grillmiddagar.

– Det starka gestaltningskonceptet med vågorna ger gården en tydlig och speciell identitet. Kullarna gör det möjligt att plantera träd på gården och är samtidigt tänkta att locka till lek och rörelse för barn, säger Linda Andsberg, Landskapsarkitekt från ÅWL och fortsätter:

– Tanken med konceptet var att skapa en stilren, estetisk lösning som kombinerar möjlighet grönska och praktiska funktioner. Resultatet är en spännande, vacker och lekfull gård som kan locka till vila, lek och sociala möten.

Projektfakta

Byggaktör: JM AB
Byggnadsår: 2015-2017
Upplåtelseform: Bostadsgård till bostadskvarter
Illustration: ÅWL Arkitekter
Status: Färdigt

Gestaltningskonceptet med vågorna ger gården en tydlig och speciell identitet.