facebook


Återbruk och omvandling

Vi har erfarenhet av att omvandla det mesta, från skolor och kulturklassade byggnader till kontor och grönområden. Men majoriteten av omvandlingsprojekten ligger rimligen framför oss. Inom 50 år tror vi att arkitektur handlar mer om förvaltning och återbruk än nybyggnation. Vi hoppas det. Så måste det bli. 

Vårt mindset är redan inställt på att utreda vad vi inte kan göra nytt. I stället fokuserar vi på vilka kvaliteter vi kan behålla och fylla med nya och högre värden. För våra kunder, för människan och inte minst för planeten. 

– Vårt regelverk idag är anpassat för nybyggnation, det kommer inte funka speciellt länge till. Återbruk och omvandling innebär därför för oss att tumma lite på reglerna och ibland bråka med systemet för att hitta kreativa nya vägar, säger Christian Zellinger, projektledare  Komplext och fullt med möjligheter 

Återbruk är fullt av möjligheter och rymmer mycket mer än begagnade möbler och lös inredning. För oss genomsyrar det hela processen och lever även vidare i projekten efter att vi är klara. Det kan exempelvis handla om att återbruka sommarsolen på vinterhalvåret för energieffektiva värme/vatten-system eller att helt omvärdera hur vi hjälper våra kunder med tomtscoutning för att aktivt bana väg för högre grav av återbruk och omvandling.  

Omvandling är komplext. Mer än traditionell arkitektur eller nybyggnation. Det kräver total kontroll på projektet, samverkan mellan alla inblandade samt god processledning och styrning av projektekonomin. Framför allt handlar återbruk och omvandling om att hjälpa våra kunder att sakta ner tempot lite och tänka efter före, med målet att spara både tid och pengar. 
Vill du veta mer om hur vi jobbar med återbruk?


Tveka inte att hör av dig till Christian Zellinger


Några av våra återbruksprojekt

 • Bäckaslöv

  Bäckaslöv

  Kvarteret Garnisonen är ett innovativt träbyggnadsprojekt i stadsdelen Bäckaslöv i Växjö, där klimatsmarta lösningar och sociala värden står i fokus. Här skapas nya bostäder i ett unikt läge med gångavstånd till både stadsliv och grönskande naturområden. mobilitet INNOVATION KLIMAT NATURVÄRDEN Kvarteret är uppdelat mellan OBOS Kärnhem och Reliwe. Genom att ÅWL fick uppdraget att rita…

  Läs mer

 • Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

  Järvastaden etapp 6, Kv Backklövern m fl

  Järvastaden är ett stadsutvecklingsområde i Solna och Sundbyberg, mellan Ursvik i väster och Ulriksdal i öster. Fullt utbyggd kommer Järvastaden att rymma cirka 7 000 bostäder och husera omkring 20 000 människor. FlerbostADSHUS Förskola och barn Mobilitetshub  Ny stadsdelspark ÅTERBRUK Bebyggelsen i Järvastadens etapp 6 utgör pusselbiten som kopplar samman kvartersstadens östra och västra delar…

  Läs mer

 • Ny Teknik

  Ny Teknik

  Från 1 000 kvm till 250 på fyra månader   Ibland är det bråttom av olika anledningar. När Ny Teknik med systerredaktioner skulle flytta ihop till en gemensam lokal innebar det en stor omställning och många utmaningar. Men med hjälp av ÅWL:s erfarna inredningsarkitekter och en hel del återbruk gick det både smärtfritt och snabbt.   Förväntningarna…

  Läs mer

 • Dospace

  Dospace

  Återbruk har varit en viktig faktor av framför allt två anledningar; klimatet och budgeten. Så mycket intryck för så lite utlägg som möjligt, skulle man kunna säga. Att jobba med återbruk där det är möjligt är alltid det billigare alternativet.

  Läs mer

 • Fatbursholmen 23

  Fatbursholmen 23

  Mitt på Södermalm ligger den nyrenoverade bostadsgården Fatbursholmen 23, som har gått från att vara en tom outnyttjad yta till en böljande, grönskande och social innergård. 

  Läs mer

 • S:t Olofsskolan i Norrköping

  S:t Olofsskolan i Norrköping

  Nu står den mäktiga S:t Olofsskolan åter redo för framtiden efter en rejäl men varsam renovering med stort fokus på återbruk av möbler. Faktiskt det största återbruksprojekt vi tagit oss an på ÅWL.

  Läs mer