facebook

Återbruk och omvandling

Vi har erfarenhet av att omvandla det mesta, från skolor och kulturklassade byggnader till kontor och grönområden. Men majoriteten av omvandlingsprojekten ligger rimligen framför oss. Inom 50 år tror vi att arkitektur handlar mer om förvaltning och återbruk än nybyggnation. Vi hoppas det. Så måste det bli. 

Vårt mindset är redan inställt på att utreda vad vi inte kan göra nytt. I stället fokuserar vi på vilka kvaliteter vi kan behålla och fylla med nya och högre värden. För våra kunder, för människan och inte minst för planeten. 

– Vårt regelverk idag är anpassat för nybyggnation, det kommer inte funka speciellt länge till. Återbruk och omvandling innebär därför för oss att tumma lite på reglerna och ibland bråka med systemet för att hitta kreativa nya vägar, säger Christian Zellinger, projektledare  

Komplext och fullt med möjligheter 

Återbruk är fullt av möjligheter och rymmer mycket mer än begagnade möbler och lös inredning. För oss genomsyrar det hela processen och lever även vidare i projekten efter att vi är klara. Det kan exempelvis handla om att återbruka sommarsolen på vinterhalvåret för energieffektiva värme/vatten-system eller att helt omvärdera hur vi hjälper våra kunder med tomtscoutning för att aktivt bana väg för högre grav av återbruk och omvandling.  

Omvandling är komplext. Mer än traditionell arkitektur eller nybyggnation. Det kräver total kontroll på projektet, samverkan mellan alla inblandade samt god processledning och styrning av projektekonomin. Framför allt handlar återbruk och omvandling om att hjälpa våra kunder att sakta ner tempot lite och tänka efter före, med målet att spara både tid och pengar. 

 

Några av våra återbruksprojekt: St: Olofsskolan, Nöten 5, Fatbursholmen 23,  Flugparken

S:t Olofsskolan i Norrköping är vårt hittills största återbruksprojekt.