facebook

Idrotts- och friskvårdslokaler för framtiden

Behovet av idrotts- och friskvårdslokaler är stort runt om i landet. Anläggningar som bidrar till både förbättrad folkhälsa och ökade samhällsvärden. Men att bygga till exempel ett badhus är komplext och en stor investering för kommunerna – både initialt och i drift. Något vi har stor respekt för. Därför anordnade vi på ÅWL Arkitekter tillsammans med Anna Nygren Berg, affärschef projektutveckling på Peab och Joakim Ollén VD på Kunskapsporten, ett inspirerande seminarium med fokus på just idrotts- och friskvårdslokaler.

20 anläggningar bara i Stockholm och Uppsala

Anna Nygren Berg berättade att den kartläggning Peab gjort i kommunerna i Stockholm och Uppsala län visar att det behövs minst 20 nya idrottsanläggningar fram till år 2030. Det största behovet finns inom badhus, idrottshallar, specialidrottslokaler och arenor med läktarkapacitet för fler än 2000 personer.

Med tanke på det stora behovet fokuserade diskussionerna på de gemensamma erfarenheterna om hur man utvecklar, bygger, förvaltar, driftar och äger badhus utan att tumma på lönsamhet, långsiktig hållbarhet och innovation. 

100-årsvision både i Ängelholm och Kalmar

Under seminariet berättade Maria Maandi och Malin Pappila från ÅWL om badhusen i Ängelholm och Kalmar, som skapas tillsammans med Kunskapsporten. Två fantastiska projekt där det ena sedan 2017 ger Ängelholm stora värden medan badhuset i Kalmar invigs hösten 2025. 

Båda projekten drivs med ett 100-årigt perspektiv. Perspektivet är en självklarhet både för Kunskapsporten och ÅWL men ställer extremt höga krav genom hela processen. Utmaningen att anpassa husen till alla invånares behov samtidigt som de ska konstrueras för både lång livslängd och litet behov av underhåll förpliktigar. ÅWL:s integrerade arbetssätt mellan husarkitekter och landskapsarkitekter är en framgång – precis som den breda kunskapen inom hållbarhet, tillgänglighet, stadsplanering och projektering. 

Anläggningar som möter många behov

Joakim Ollén från Kunskapsporten berättade hur de arbetade för att öka värdet av den satsning som ett badhusbygge innebär för kommunen. Genom att ta ett helhetsgrepp kring friskvård skapar Kunskapsporten mervärde för medborgare och kommun. Bland annat erbjuder Kunskapsporten en fastighets- och en servicelösning i ett paket men också anläggningar som anpassas efter kundernas behov av andra aktiviteter. Konkret kan ett badhus kompletteras med till exempel en restaurang, ett gym eller ett spa. På detta sätt behöver inte kommunen driva kommersiell verksamhet samtidigt som medborgarna får ett hus som möter fler behov – både i dag och i framtiden.