facebook

100-årskvarteret – så kan vi ta ansvar för framtiden

Resan mot långsiktig hållbarhet påverkar alla i samhällsbyggarbranschen. Men är riktig långsiktig hållbarhet ens möjligt att nå? Svaret är ja – men för att komma dit behöver vi utmana oss själva. 

Vi på ÅWL ser ett stort behov att vi tillsammans, inom alla kompetenser, bidrar. Med flexibilitet, kompetens, mod, initiativförmåga och omtanke kan vi tillsammans möta det helt nödvändiga behovet av omställning. Men för att säkra långsiktig hållbarhet måste vi våga vara just långsiktiga. Därför vill vi undersöka ett längre tidsperspektiv för varje byggnad och stadsnära grönyta för att därigenom skapa en bättre uthållighet och anpassning mot kommande klimatförändringar.

Ur det här föddes idén om projektet 100-årskvarteret. Ett konkret exempel på ett fiktivt klimatanpassat kvarter som håller ett helt decennium. 

Kvarteret togs fram av en arbetsgrupp under en intern utvecklingsdag där hela ÅWL utmanades i att tänka på hur vi, tillsammans med våra kunder, ännu tydligare kan ta ledarskap i ett hållbart samhällsbyggande. Grundidén är att visa på frågorna som vi behöver ställa och behoven vi behöver möta för att anpassa oss till en värld som ständigt förändras. 

Kvarteret visar tydligt att frågorna är många, stora och komplexa. Hur anpassar vi oss till en omvärld som hela tiden förändras? Hur löser vi de målkonflikter vi möter? Hur samverkar vi på bästa sätt? Hur bör finansieringen se ut? Vilka materialval gynnar framtiden?  Vilka byggtekniker krävs? Hur möter vi dagens byggregler vid ombyggnad? 

Under våren kommer vi därför i en serie inlägg titta närmare på 100-årskvarteret för att inspirera och diskutera hur vi tillsammans måste tänka och göra för att kunna ta större steg i att skapa långsiktiga och hållbara miljöer. 

Vi hoppas att ni vill följa med!