Neurodesign
Hur vi mår, tänker och presterar påverkas mer än vi tror av våra omgivningar. Neurodesign kombinerar det bästa från arkitektur och hjärnforskning för att skapa miljöer som inte bara ser bra ut – de känns bra också.
Vi vet idag att vår arbetsmiljö har stor påverkan på hur vi mår, på vår känsla av delaktighet och välbefinnande i det fysiska rummet. Vi tar stöd i forskningen i neuroarkitektur och millöpsykologi samt samarbete med externa experter för att skapa trivsamma miljöer.
Vetenskapen visar att faktorer som rummets planering, färger, ljus, ljud och till och med dofter påverkar oss på djupet, både fysiskt och psykiskt. Med den insikten hjälper vi våra kunder att designa rum där människor kan blomstra. Genom medveten design kan vi skapa kontor som främjar fokus, skolor som stimulerar kreativitet, eller sjukhus där återhämtning går snabbare.
Vi vet hur viktig rätt miljö är för ditt välbefinnande – och med vår expertis inom neurodesign ser vi till att ditt projekt inte bara blir funktionellt och snyggt, utan också en plats där människor verkligen trivs.
Vi hjälper dig med:
– Analys av er verksamhet kopplat till mänskliga behov
– Analys av era befintliga lokaler
– Riktlinjer utifrån mänskliga biologiska behov
– Well-certifiering
Genom neurodesign kan vi skapa miljöer som stödjer och förbättrar:
Fokus för bättre produktivitet
Vår hjärna behöver bra förutsättningar för att kunna fokusera effektivt. Distraktioner, buller och visuellt kaos kan överbelasta vår kognitiva förmåga och leda till minskad produktivitet. Genom neurodesign kan vi utforma miljöer som främjar koncentration genom att minimera dessa distraktionsmoment. Studier visar att till exempel rätt belysning och lugnande färgpaletter kan öka fokus och arbetskapacitet.
Kreativitet som främjar nytänkande
Kreativitet föds ofta ur en balans mellan stimulans och lugn. Genom neurodesign kan vi skapa miljöer som inspirerar och ökar hjärnans kapacitet för kreativa tankemönster. Rörliga former, naturliknande element, dynamiska utrymmen och lekfulla designinslag är några saker som hjälper hjärnan att tänka i nya banor.
Återhämtning för välmående och balans
Återhämtning är avgörande för att hjärnan ska kunna fungera optimalt. Forskning inom neurovetenskap har visat att korta pauser i en miljö designad för avkoppling kan minska stresshormoner som kortisol och förbättra den mentala återhämtningen. Genom att erbjuda tysta, lugnande utrymmen eller använda sensoriskt lugnande element som dämpad belysning och mjuka material, kan neurodesign underlätta att man snabbt återhämtar sig mellan intensiva arbetsmoment.
Delaktighet som bygger samhörighet
Vår hjärna är social av naturen, och forskning visar att vi mår bättre och presterar bättre när vi känner oss delaktiga och inkluderade. Neurodesign kan stödja social samhörighet genom att skapa öppna och flexibla utrymmen där interaktion och samarbete blir naturliga inslag i arbetsdagen. Miljöer som främjar enkel och spontan kommunikation gör att människor känner sig mer engagerade och knutna till både arbetsuppgifter och kollegor.
Minskad stress
Miljöfaktorer har en djupgående påverkan på vårt stressnivåer. Miljöer som är överstimulerande, bullriga eller för kaotiska kan trigga kroppens stressrespons. Genom neurodesign kan vi motverka detta genom att skapa utrymmen som främjar lugn, såsom tysta zoner, naturliga färgpaletter och mjuka material.
Ökning i självuppskattad välmående i Well-certifierade kontor
Ökad effektivitet med hjälp av bevisbaserad design
Vill du veta mer om hur vi jobbar med neurodesign?
Lukasz Krupinski
Arkitekt, SAR/SIR/MSA, affärsområdesansvarig Norrköping