facebook

Välkomna till vår visningslägenhet!

I morgon öppnar Sveriges mest omtalade stadsdel.

Vi är stolta över att vara ett av de företag som valts ut för att inreda en visningslägenhet i det nya bostadsområdet Vallastaden i Linköping. På uppdrag av Stångåstaden som har byggt plusenergihuset, har inredningsarkitekt Martin Kihlberg skissat på en lösning där inte bara boendet utan också de boende fått forma konceptet.

– Jag har tänkt utifrån temat Härligt & Hållbart. Idén om det hållbara boendet stannar ofta vid tankar om miljö, ekonomi, inredning och arkitektur. Men vad händer om vi går bortom det visuella och fysiska och tänker hållbarhet med utgångspunkt från människorna som ska bo där?

I lägenheten har Martin placerat Vilma som är 76 år. Hon bor där tillsammans med 16-åriga Fariha, som är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Vilma äger insikten om att en utsträckt hand och goda råd inte kostar något extra att dela med sig av. Genom att bo tillsammans skapar Vilma och Fariha en meningsfull tillvaro åt varandra. Boendeformen bidrar till att minska bostadsbristen men också till att främja integration, kunskapsöverföring och att minska generationsklyftorna i samhället.

– Jag tror att hållbarhet på riktigt är något som bor och startar i huvudet på människor. När vi slutar tänka på vad vi kan få och istället börjar fundera på vad vi kan ge. När vi bjuder in, krokar arm och bestämmer oss för att riva murar med humor, vänskap och kunskap. Det är då vi blir Plusenergimänniskor som fulländar idén om det hållbara boendet, säger Martin.

Alla möbler och inredningsdetaljer i lägenheten är fyndade på loppis, men noga utvalda för att passa in i Martins lekfulla tema. Den begränsade budgeten tvingade honom att skissa på en inredningsidé som är åtkomlig och genomförbar för gemene man. En idé bortom det visuella och fysiska som skapar insikt om att viljan i de flesta fall är viktigare än en tjock plånbok. Köksbordet är byggt av återvunna tavelramar. Blomlampan på toaletten är en färgklick i en steril miljö. Material återvinns, vänskap växer och glädjen att få ge berikar både liv och hem.

STORT TACK till våra sponsorer:
designetcetera.se
dahlagenturer.se
sova.se
verticalplantssystem.com
ulmssnickeri.se

Bo- och samhällsexpot är öppen 2-24 september i Linköping.

Varmt välkomna till vår visningslägenhet på plats H69.