facebook

ÅWL ritar Norrköpings nya tingsrätt

Serneke och ÅWL vinner tillsammans med Vacse AB upphandlingen avseende uppförandet av en ny tingsrätt i Norrköping. Fastigheten tillträds under 2022 och kommer att vara belägen i området Saltängen.

Området är i ett strategiskt läge mellan de två nya stadsdelarna Inre Hamnen och Norra staden/Butängen och med närhet till Kriminalvården, polishuset samt resecentrum.

Vacse är ett fastighetsbolag som grundades 2009 med inriktning på fastigheter med offentliga hyresgäster. Bolaget ägs av sju pensionsstiftelser knutna till större svenska företag, bland dem Skanska. Detta projekt kommer att bli Vacses femte domstol och byggnaden uppförs i 4 våningar och med en yta om ca 4 000 kvm. Stort fokus har lagts på att skapa en modern domstol som tillgodoser såväl de ca 50 medarbetarna såsom besökares behov av en modern och trygg byggnad.

– Arkitekturen för nya tingsrätten bygger på idén om att Norrköpings historia lägger grunden för den moderna gestaltningen åt den komplexa tingsrättsverksamheten. Såväl promenadernas typologier, textilindustrins trådar och det flödande vattnet i Motala ström finns invävt i gestaltningen, säger Michael Matèrn ansvarig arkitekt på ÅWL.

– Vi är oerhört glada över att få möjlighet att förvärva denna fastighet och etablera sig i en för Vacse ny, expansiv stad. Tillsammans med Serneke och ÅWL Arkitekter kommer vi att skapa en vacker och arkitektoniskt spännande tingsrätt. Förvärvet är helt i linje med vår förvärvsstrategi och fastigheten kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM nivå Excellent. Vi är stolta över att återigen kunna visa att offentliga byggnader inte ska behöva tumma på vare sig kvalité eller hållbarhet, säger Fredrik Linderborg, VD Vacse.

Förvärvet är villkorat av Regeringens godkännande av hyresavtalet.