Visningslägenhet Vallastaden

Vallastaden är en av Sveriges mest omtalade stadsdel. ÅWL är ett av företagen som valdes ut för att inreda visningslägenhet i det nya bostadsområdet Vallastaden i Linköping.

På uppdrag av Stångåstaden som har byggt plusenergihuset, har inredningsarkitekt Martin Kihlberg skissat på en lösning där inte bara boendet utan också de boende fått forma konceptet.

– Jag har tänkt utifrån temat Härligt & Hållbart. Idén om det hållbara boendet stannar ofta vid tankar om miljö, ekonomi, inredning och arkitektur. Men vad händer om vi går bortom det visuella och fysiska och tänker hållbarhet med utgångspunkt från människorna som ska bo där?

I lägenheten har Martin placerat Vilma som är 76 år. Hon bor där tillsammans med 16-åriga Fariha, som är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Vilma har insikten om att en utsträckt hand och goda råd inte kostar något extra att dela med sig av. Genom att bo tillsammans skapar Vilma och Fariha en meningsfull tillvaro åt varandra. Boendeformen bidrar till att minska bostadsbristen men också till att främja integration, kunskapsöverföring och att minska generationsklyftorna i samhället.

– Jag tror att hållbarhet på riktigt är när vi slutar tänka på vad vi kan få och istället börjar fundera på vad vi kan ge. När vi bjuder in, krokar arm och bestämmer oss för att riva murar med humor, vänskap och kunskap, säger Martin.

Alla möbler och inredningsdetaljer i lägenheten är fyndade på loppis, men noga utvalda för att passa in i Martins lekfulla tema. Med en begränsad budget har Martins idé varit att den ska vara genomförbar för gemene man. Material återvinns, vänskap växer och glädjen att få ge berikar både liv och hem.

Projektfakta

Kategori: Inredning
År: 2017
Fotograf: Mariana Bohlemark, Design Etcera
Kontaktperson: Martin Khilberg