Vågdalens förskola

På uppdrag av Stockholmshem har ÅWL ritat Vågdalens förskola i Hammarby Sjöstad. Vi har tagit projektet hela vägen från skiss till färdig byggnad.

En förskola som får ta plats i stadsrummet

Förskolan ligger integrerad i ett bostadskvarter, med en utstickande del som helt skiljer sig från bostadskvarteret. Med sin runda, lekfulla form och träfasad utgör förskolan en kontrast mot bostäderna som i övrigt har en stram tegelgestaltning.

– Grundidén har varit att förskolan med sin kontrasterande och egna karaktär verkligen skulle få utmärka sig och ta plats i stadsrummet, säger Anna Jonasson, arkitekt för projektet.


En gestaltning som bjuder in till lek och rörelse

Den mjukt rundade formen och den taktila träfasaden bjuder in till lek och rörelse. De stora fönsterpartierna som är inramade av utstickande träramar och med låg bröstning ger barnen möjlighet till att blicka ut, helt på sina egna villkor. Varje avdelning har fått sin egen identitet genom olika kulörer på golv och skåpinredning. I övrigt går färgtonen i vitt och trä.

De fasta förvaringshyllorna mellan rummen har en inbyggd sittbänk som bjuder in till en lugn stund. Planlösningen har ett system där avdelningarna ligger i den yttre runda formen och personalytor, kök och tvättrum placeras längre in i byggnaden. ­­­­

– Vi är extra stolta över det starka gestaltningskonceptet som ger en tydlig karaktär både interiört och exteriört. Dessutom har vi fått möjlighet att göra det där lilla extra i det här projektet, som den utmärkande formen, fasaden med träribbor, ett sedumtak för dagvattenhantering och detaljer såsom fönsteromfattningen med infällda utvändiga persienner, säger Anna Jonasson.

Projektfakta

Beställare: Stockholmshem
Byggnadsår: 2019
Omfattning: Förskola med fem avdelningar fördelat på två plan. Förutom förskolan består Vågdalen av 113 lägenheter och en sopsugsterminal.
Foto: Barabild.se (De två exteriöra bilderna är tagna av ÅWL)
Kontaktperson: Anna Jonasson