facebook

Kajpromenaden i Öster Mälarstrand

2019 invigdes Kokplattan, som är den första delen att stå klar av Kajpromenaden i stadsdelen Öster Mälarstrand, Västerås. Kokplattan kallas det nya bryggdäcket som löper längs med kajen med anslutning till Steam Hotell och actionbadet Kokpunkten.

 

En naturlig samlingsplats

Den industriella karaktären som finns på platsen sedan tidigare behålls och utvecklas till ett stråk som ger förutsättningar för vistelse med sittplatser, bryggor och sittbara gradänger.

– Det blir en naturlig samlingsplats för Västeråsarna. Nu kommer man närmre vattnet och har möjlighet att ta in miljön på ett annat sätt, säger Elin Billberg, landskapsarkitekt.

Projektfakta

Omfattning: Kajpromenad med träbryggor, gradänger och sittplatser
Kund/beställare: MUAB
Byggnadsår: 2019
Vart: Västerås
Kontaktperson: Elin Billberg
Foto: Michael Perlmutter

– Kokplattan har ett fantastiskt läge, intill Steam Hotel och med utsikt och utblickar utöver Mälaren. Det är så kul att se Öster Mälarstrand och den nya stadsdelen växa fram och ta form, säger Elin Billberg, landskapsarkitekt.

Ljus som skapar trygghet

För att skapa en trygg och trivsam kajpromenad har vi samarbetat med Black Ljusdesigners. Tillsammans har vi tagit fram utomhusbelysning som skapar en trygg, välkomnande och mysig miljö att vistas på även under kvälls- och vintertid. 

Nästa steg för Kajpromenaden

Mellan den gamla industrimiljön vid Steam hotel och Notuddsparken växer samtidigt bostäder fram med utsikt över Mälaren. I och med detta kommer ett fint promenadstråk utmed Notuddskajen att anläggas, med en spännande mönsterläggning, träd, sittplatser och uteserveringar.