facebook

Är det verkligen nödvändigt att prata så mycket om hållbarhet?

De nordiska länderna är ledande i världen när det gäller livscykelanalyser och klimatbudgetar för byggprojekt. Vi är helt enkelt bäst på att planera och analysera för en hållbar framtid. Men allt oftare hörs röster i branschen som menar att det pratas för mycket om hållbarhet – och görs för lite.

Det kanske är sant. Men lösningen är att vi pratar mer, inte mindre. För om vi inte håller dialogen levande igenom hela projektet, riskerar hållbarhetsmålen att försvinna på vägen. Projekt startar ofta med höga ambitioner, men vid första tecknet på problem, oavsett om det gäller tidplan, budget eller parkering, riskerar idéer om klimatneutralitet och socialt ansvar åsidosättas. I stället väljer vi säkra, beprövade lösningar, men som inte uppfyller hållbarhetsmålen.

Därför är det ständiga samtalet om hållbarhet viktigt. Målen vid uppstartsmötet är avgörande men sen måste hållbarhet genomsyra varje beslut under projektets gång. I arbetet med förskolan Hoppet, Göteborgs stads fossilfria byggprojekt, påminde vår hållbarhetsansvariga oss ständigt: ”Vad är hållbart med detta förslag?” eller ”Hur gör det här oss ännu mer klimatsmarta?”. På så sätt överlevde hållbarhetsmålen motgångarna och hållbarhetsidéerna utvecklades hela tiden, blev skarpare och mer innovativa.

Det är just detta som är nyckeln. Hållbarhet handlar inte bara om att sätta mål vid projektstart. Det handlar om en process som måste hållas vid liv genom hela projektet. Därför måste vi prata om hållbarhet hela tiden. Det är så vi ser till att våra mål uppfylls.

På ÅWL är vi övertygade om att det är inte bara viktigt att prata om hållbarhet, det är helt avgörande. Det är ett sätt att tänka, som måste genomsyra allt. Och om vi då slutar prata om hållbarhet – hur ska vi då nå våra mål?

Andreas Lebisch
Arkitekt SAR/MSA, Affärsutvecklare inom hållbart byggande
076 145 39 44
andreas.lebisch@awlark.se